W poszukiwaniu nowego smaku ogórków kiszonych, małosolnych zrobiłam eksperyment.
Przygotowałam je trochę inaczej niż zwykle. Dodałam ostrą papryczkę :)
Składniki :
- ogórki
- koper, chrzan, czosnek
- sól- 1 łyżka na litr wody
- 2 ostre papryczki na słoik litrowy
Przygotowanie:
- Umyte ogórki włożyć do słoików uciskając je ściśle, przekładając koprem, obranym chrzanem, czosnkiem
- Do gorącej wody dodałam sól i rozmieszałam ją dokładnie
- Do każdego słoja dodałam po 2 papryczki, zalałam wodą i zakręciłam słoje
- Pozostawiłam na 3 dni.
Po 3 dniach spróbowałam jaki smak mają moje ogórki.
Wg mnie mogłam dodać jeszcze co najmniej jedną papryczkę, smak byłby może ostrzejszy, a o taki mi chodziło...
Można użyć gotowej Przyprawy do Konserwowania Ogórków- Cykorii.
A na pewno kilka słoików tradycyjne kiszonych ogórków na zimę zrobię ze świeżą, ostrą papryczką. Do małosolnych użyłam suszonej.
A na pewno kilka słoików tradycyjne kiszonych ogórków na zimę zrobię ze świeżą, ostrą papryczką. Do małosolnych użyłam suszonej.
fajny pomysł z tą papryczką, dodam następnym razem
OdpowiedzUsuńNa pewno będą dobre . Pozdrawiam cieplutko 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam małosolne, a ta papryczka jeszcze podkręci je, super ;) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńNo tak , już najwyzsza pora zabrać się za ogórki. Spróbuję Twój przepis 😊😊😊
OdpowiedzUsuńO! Takiego sposobu nie znałam. Warte spróbowania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Nie znałam takiego sposobu na ogórki, bardzo mi się podoba. Kiedyś nie lubi lam chrzanu, ale jednak zaczęliśmy się kumplować. hehe Bardzo fajny przepis i urocze zdjęcia. Miłego weekendu. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy z M. ogórki małosolne.
OdpowiedzUsuńWypróbujemy Twoją propozycję.
Serdeczności.:)