piątek, 19 lipca 2019

Pilke wersja II


W tym roku sezon na przetwory zaczął się wcześniej. 
Ogórki w słoje wkładam już teraz. 
Bo z powodu suszy mogą wcześniej zniknąć z pól i handlu:(
Sezon ogórkowy może być krótki:)


Składniki :

  • 1 kg ogórków nasiennych, najlepsze będą takie przejrzałe
  • 25 dag czerwonej papryki, u mnie zielona
  • 1/5 szklanki octu
  • 2 i 1/2 szklanki wody
  • liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, gorczyca
  • 2-3 dag cukru, 2-3 dag soli
  • ewentualnie pomidorki koktajlowe i papryka zielona


Przygotowanie:
  1. Umyte ogórki przekroić wzdłuż na 4 części i wyciąć gniazda z nasionami
  2. Na chwilę wrzucić do wrzątku i obgotować, ostudzić w zimnej wodzie i osączyć
  3. Tak samo uczynić z pokrojoną papryką
  4. Zagotować wodę z octem, solą, cukrem, pieprzem i listkami laurowymi
  5. W słojach układać ogórki, dodać po parę ziaren gorczycy i zalać wrzącą zalewą
  6. Pasteryzować ok. 15-20 min. w słojach.

Przepis znalazłam w w książce "Kompoty, marynaty, dżemy"
Zdzisławy Skrodzkiej.
Dla ozdoby dołożyłam do słojów małe pomidorki koktajlowe i paseczki papryki.


W tym roku możemy nie doczekać się przejrzałych, wyrośniętych ogórków,
dlatego spróbować trzeba zrobić je z zielonych, ale większych ogórków.

polecam ogórki krokodylki, przepis prosty:)

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...