Ogórki w słoje wkładam już teraz.
Bo z powodu suszy mogą wcześniej zniknąć z pól i handlu:(
Sezon ogórkowy może być krótki:)
Składniki :
- 1 kg ogórków nasiennych, najlepsze będą takie przejrzałe
- 25 dag czerwonej papryki, u mnie zielona
- 1/5 szklanki octu
- 2 i 1/2 szklanki wody
- liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, gorczyca
- 2-3 dag cukru, 2-3 dag soli
- ewentualnie pomidorki koktajlowe i papryka zielona
Przygotowanie:
- Umyte ogórki przekroić wzdłuż na 4 części i wyciąć gniazda z nasionami
- Na chwilę wrzucić do wrzątku i obgotować, ostudzić w zimnej wodzie i osączyć
- Tak samo uczynić z pokrojoną papryką
- Zagotować wodę z octem, solą, cukrem, pieprzem i listkami laurowymi
- W słojach układać ogórki, dodać po parę ziaren gorczycy i zalać wrzącą zalewą
- Pasteryzować ok. 15-20 min. w słojach.
Przepis znalazłam w w książce "Kompoty, marynaty, dżemy"
Zdzisławy Skrodzkiej.
Dla ozdoby dołożyłam do słojów małe pomidorki koktajlowe i paseczki papryki.
Zdzisławy Skrodzkiej.
Dla ozdoby dołożyłam do słojów małe pomidorki koktajlowe i paseczki papryki.
W tym roku możemy nie doczekać się przejrzałych, wyrośniętych ogórków,
dlatego spróbować trzeba zrobić je z zielonych, ale większych ogórków.
polecam ogórki krokodylki, przepis prosty:)
dlatego spróbować trzeba zrobić je z zielonych, ale większych ogórków.
polecam ogórki krokodylki, przepis prosty:)
Uwielbiam takie ☺
OdpowiedzUsuńZ chęcią skorzystam z przepisu . Pozdrawiam serdecznie 💝
OdpowiedzUsuńUwielbiam, tylko że obecnie nic nie mogę z octem :(
OdpowiedzUsuńWspaniałe takie są! ♥ Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńMoja Babcia kiedyś robiła:)
OdpowiedzUsuń