Składniki :
- 140 g miękkiego masła
- 330 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- 2 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml mleka
- 125 ml kwaśnej śmietany
- szklanka jagód świeżych
- ewentualnie łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać
- Gdy masa jest utarta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- Dodać mleko i śmietanę, utrzeć delikatnie tylko do połączenia składników
- Przełożyć do foremki, posypać jagodami i kruszonką.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- po 75 g cukru i masła
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić między palcami na kruszonkę.
przepis stąd
wspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńPychotka Ulu, piękne ciasto. Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasto i uwielbiam jagody :D
OdpowiedzUsuńZ jagodami od razu mam na nie smaka. Wygląda super . Miłego weekendu. 🍎🍒🍎
OdpowiedzUsuńNo no wspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuńwww.natalia-i-jej-świat.pl
O matko, mimo poznej pory zjadłabym chociaż kawałeczek. Może jutro upiekę, mam jagody. Uleńko, kocham Twoje przepisy :) Serdeczności przesyłam :)
OdpowiedzUsuńTakie ciacha są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie Ci wyrosło. Mama takie piekła...
OdpowiedzUsuńOj kusisz Urszulo tymi pysznościami :)
OdpowiedzUsuń