piątek, 2 sierpnia 2019

Ciasto z jagodami i kruszonką



Składniki :


  • 140 g miękkiego masła
  • 330 g mąki pszennej
  • 220 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 125 ml kwaśnej śmietany
  • szklanka jagód świeżych
  • ewentualnie łyżeczka cukru waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.



Przygotowanie:
  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać
  2. Gdy masa jest utarta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  3. Dodać mleko i śmietanę, utrzeć delikatnie tylko do połączenia składników
  4. Przełożyć do foremki, posypać jagodami i kruszonką.

Składniki na kruszonkę:
  • 150 g mąki
  • po 75 g cukru i masła
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wyrobić między palcami na kruszonkę.


przepis stąd

9 komentarzy:

  1. Pychotka Ulu, piękne ciasto. Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie ciasto i uwielbiam jagody :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z jagodami od razu mam na nie smaka. Wygląda super . Miłego weekendu. 🍎🍒🍎

    OdpowiedzUsuń
  4. No no wspaniale wygląda.

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko, mimo poznej pory zjadłabym chociaż kawałeczek. Może jutro upiekę, mam jagody. Uleńko, kocham Twoje przepisy :) Serdeczności przesyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładnie Ci wyrosło. Mama takie piekła...

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj kusisz Urszulo tymi pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...