Składniki na ciasto:
- po szklance cukru, mąki i kaszy manny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- ok. 1 i 1/2 kg obranych jabłek
- ok. łyżki cynamonu
- 170 g masła zamrożonego, by łatwo się ścierało
Przygotowanie :
- Mąkę, kaszę i cukier wymieszać w misce
- Jabłka zetrzeć na tarce, posypać cynamonem i wymieszać
- Przygotować foremkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Na dno foremki wysypać ok. 1/2 sypkich składników, na to wyłożyć więcej niż 1/2 startych jabłek, zasypać połową pozostałych sypkich składników, ponownie wyłożyć pozostałe stare jabłka, a na to resztę sypkich składników
- Na wierzch zetrzeć masło
- Piec w 180*C przez 60 min.
Przepis znaleziony w sieci.
No, łatwiejszego ciasta to chyba jeszcze nikt nie wymyślił :). I na pewno pyszne! Uwielbiam wszelkiego rodzaju szarlotki, więc ta na pewno wejdzie na stałe do mojego repertuaru :)
OdpowiedzUsuńTez tak uważam :)
OdpowiedzUsuńCiasto które o każdej porze roku smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. A przepis jakby zrobiony dla mnie.
OdpowiedzUsuńcałe wieki nie piekłam tej szarlotki
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki, każde! ♥ Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńMam gdzieś zapisany przepis na szarlotkę sypaną , ale nigdy nie wypróbowałam tego przepisu . Uleńko ciacho wygląda super , chyba szarlotka w każdym wydaniu jest pysznym ciastem . Pozdrawiam cieplutko 💝☺
OdpowiedzUsuńMarysiu warto wypróbować, bo ciasto jest naprawdę niezłe, a robi je się rewelacyjnie szybko, pozdrawiam :)
UsuńPiekłam podobne szarlotki. dawno temu.
OdpowiedzUsuńTwoja jest smaczna, to widać
Pozdrawiam
Przypomniałaś mi, kiedyś piekłam taką szybką szarlotkę, była pyszna. Muszę to powtórzyć :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam,jest smaczna jednak ja wolę tradycyjną,chociaż tą szybciej się robi :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szarlotkę.:)
OdpowiedzUsuń