Składniki :
- 1 szklanka mleka
- 12 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 15 śliwek
Przygotowanie:
- Mleko, cukier i masło ugrzać ( nie gotować) w garnuszku do rozpuszczenia cukru i masła- wystudzić
- Jajka roztrzepać w garnuszku, dodać do przestudzonej masy- utrzeć
- Dosypać do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- utrzeć razem
- Wlać do wysmarowanej foremki, na wierzchu ułożyć wypestkowane i pokrojone na połówki śliwki (skórką do ciasta, posypane delikatnie mąką by nie opadły)
- Piec w temp. 180*C przez 50-55 min. do suchego patyczka.
takie ciasta są najlepsze!!!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak śliwki! Wyjątkowo dobre węgierki mamy tego roku, no może powinnam powiedziać to w czasie przeszłym bo praktycznie już się skończyły ;)
OdpowiedzUsuńTakie proste to najlepsze. Można je często piec , bo szybkie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie!
OdpowiedzUsuń