środa, 16 października 2019

Najprostsze ciasto ze śliwkami



Składniki :

  • 1 szklanka mleka
  • 12 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 15 śliwek



Przygotowanie:
  1. Mleko, cukier i masło ugrzać ( nie gotować) w garnuszku do rozpuszczenia cukru i masła- wystudzić
  2. Jajka roztrzepać w garnuszku, dodać do przestudzonej masy- utrzeć
  3. Dosypać do tego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- utrzeć razem
  4. Wlać do wysmarowanej foremki, na wierzchu ułożyć wypestkowane i pokrojone na połówki śliwki (skórką do ciasta, posypane delikatnie mąką by nie opadły)
  5. Piec w temp. 180*C przez 50-55 min. do suchego patyczka.

4 komentarze:

  1. Nie ma to jak śliwki! Wyjątkowo dobre węgierki mamy tego roku, no może powinnam powiedziać to w czasie przeszłym bo praktycznie już się skończyły ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste to najlepsze. Można je często piec , bo szybkie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...