poniedziałek, 7 października 2019

Ratatouille

Przepis znalazłam w magazynie Tesco. 
Przepis wydał mi się smaczny i postanowiłam go wypróbować.

"To klasyka kuchni francuskiej, która smakuje jako osobne danie lub dodatek do mięs. Intensywny, aromatyczny i zawierający wszystko to co najlepsze w sezonie świeżych i pysznych warzyw".

Ten opis dania bardzo mnie zachęcił do jego przyrządzenia.
Efektem dzielę się z Wami :)




Składniki na sos:

  • 3 czerwone papryki
  • cebula
  • pomidor
  • marchewka
  • oliwa z oliwek
  • mała ostra papryczka- jak ktoś lubi
  • sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich


Przygotowanie sosu:
  1. Papryki upiec, albo opalić nad gazem, aż będą czarne i wtedy zostawić je na 10 min.w misce pod przykryciem, wtedy łatwiej zejdzie skóra
  2. Z pomidorów również zdjąć skórę
  3. Pokrojoną cebulę, papryczkę i startą marchew obsmażyć na oliwie, dodać obraną i pozbawioną"wnętrzności" paprykę i pomidora- smażyć do miękkości
  4. A po lekkim ostudzeniu zmiksować, doprawić do smaku solą pieprzem i ziołami.

Składniki:
  • nie duży bakłażan
  • mała, młoda cukinia 
  • ok.50 dag pomidorów

Przygotowanie:

  1. Umytą cukinię, obrane ze skórki pomidory oraz bakłażan pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm
  2. Formę do pieczenia posmarować połową przygotowanego wcześniej sosu, ułożyć na nim na przemian warzywa tak by zachodziły na siebie
  3. Polać je oliwą oraz pozostałym sosem
  4. Piec w temp. 160*C przez ok.80 min.

                                         Nie zawiodłam się, danie było pyszne :)

5 komentarzy:

  1. Lubię takie warzywne dania . Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Ratatouille znałam do tej pory tylko z bajki o tym szczurze ;) Ale z Twojego opisu wynika, że warto by było poznać się osobiście :)
    Dziękuję, wygląda niezwykle apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...