Przepis znalazłam w magazynie Tesco.
Przepis wydał mi się smaczny i postanowiłam go wypróbować.
"To klasyka kuchni francuskiej, która smakuje jako osobne danie lub dodatek do mięs. Intensywny, aromatyczny i zawierający wszystko to co najlepsze w sezonie świeżych i pysznych warzyw".
Ten opis dania bardzo mnie zachęcił do jego przyrządzenia.
Efektem dzielę się z Wami :)
Składniki na sos:
Przepis wydał mi się smaczny i postanowiłam go wypróbować.
"To klasyka kuchni francuskiej, która smakuje jako osobne danie lub dodatek do mięs. Intensywny, aromatyczny i zawierający wszystko to co najlepsze w sezonie świeżych i pysznych warzyw".
Ten opis dania bardzo mnie zachęcił do jego przyrządzenia.
Efektem dzielę się z Wami :)
Składniki na sos:
- 3 czerwone papryki
- cebula
- pomidor
- marchewka
- oliwa z oliwek
- mała ostra papryczka- jak ktoś lubi
- sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie sosu:
- Papryki upiec, albo opalić nad gazem, aż będą czarne i wtedy zostawić je na 10 min.w misce pod przykryciem, wtedy łatwiej zejdzie skóra
- Z pomidorów również zdjąć skórę
- Pokrojoną cebulę, papryczkę i startą marchew obsmażyć na oliwie, dodać obraną i pozbawioną"wnętrzności" paprykę i pomidora- smażyć do miękkości
- A po lekkim ostudzeniu zmiksować, doprawić do smaku solą pieprzem i ziołami.
Składniki:
- nie duży bakłażan
- mała, młoda cukinia
- ok.50 dag pomidorów
Przygotowanie:
- Umytą cukinię, obrane ze skórki pomidory oraz bakłażan pokroić w plasterki o grubości 2-3 mm
- Formę do pieczenia posmarować połową przygotowanego wcześniej sosu, ułożyć na nim na przemian warzywa tak by zachodziły na siebie
- Polać je oliwą oraz pozostałym sosem
- Piec w temp. 160*C przez ok.80 min.
Proste ale smaczne :)
OdpowiedzUsuńPyszny sosik, narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńLubię takie warzywne dania . Pozdrawiam serdecznie 😊
OdpowiedzUsuńRatatouille znałam do tej pory tylko z bajki o tym szczurze ;) Ale z Twojego opisu wynika, że warto by było poznać się osobiście :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, wygląda niezwykle apetycznie.
Wiele słyszałam, nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuń