Składniki :
- 4 duże lub 5 mniejszych jaj
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanka oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- śliwki węgierki- u mnie ok 15 szt.
Przygotowanie:
- Jajka utrzeć z cukrem
- Wsypywać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia- ucierać
- Wlać olej cienką strużką- ucierać
- Dodać śmietanę, ostatecznie dokładnie utrzeć i przełożyć masę do wysmarowanej foremki, ja podzieliłam na pół i na pierwszą część położyłam wypestkowane śliwki, przykryłam drugą częścią ciasta- wyrównałam
- Piekłam w okrągłej foremce ( 24cm.) z kominem w środku, przez ok 50 min. w temp 180*C
Smak jesieni :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie. tak sobie myślę, ze można byłoby do tego ciasta również jabłka wykorzystać i byłaby szarlotka.
OdpowiedzUsuńpychota :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta na oleju , bo nie są suche. Twoje zjadam już wzrokiem . Miłego weekendu Uleńko 🍄🌿🍁
OdpowiedzUsuńTo jest ciasto mamusine :-)
OdpowiedzUsuńfajne to ciasto, proste i pyszne
OdpowiedzUsuń