Mięso z rosołu nie zawsze znajduje chętnego by je zjeść:)
Moje nie zalegało długo w lodówce, postanowiłam wykorzystać je do pysznej pieczeni.
Składniki :
- ok. 20 dag mięsa wołowego - ugotowanego
- ok.30 dag mięsa z z indyka - ugotowanego
- 2 duże jajka
- mała sucha bułka, szklanka mleka
- sól, pieprz, papryka ostra mielona, gałka muszkatołowa
- szczypiorek, koperek
- 2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
- Ugotowane mięsa pozbawić ewentualnie kości, zmielić
- Suchą bułkę namoczyć w mleku
- Do mięsa dodać żółtka, przyprawy, odciśniętą bułkę i masło- wyrobić
- Białka ubić na pianę i dodać do całości- dokładnie wymieszać
- Do foremki wysmarowanej smalcem lub wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę mięsną, ucisnąć delikatnie mokrą łyżką
- Piec ok. 50 min. w temp. 180-190*C
Taka pieczeń będzie tez smakować z grzybami. Jak tylko wybiorę się do lasu i znajdę grzybki to wypróbuję pieczeni z mięsem i grzybami :)
Piekłam w foremce 25 x 12 cm
Piekłam w foremce 25 x 12 cm
Pomysłowo wykorzystałaś . Ja często robię pierogi . Pozdrawiam serdecznie 🍄🌿🍁
OdpowiedzUsuńI nic się nie zmarnuje;)
OdpowiedzUsuńPieczeń wygląda bardzo apetycznie :). Dla mnie -wielbicielki rosołu- ten przepis jest idealny. Z góry dziękuję, bo na pewno go wypróbuję :).
OdpowiedzUsuńI to jest świetny pomysł! Bardzo często kombinowałam, co z tym mięsiwem z rosołu zrobić. Czasami stanowiło farsz do pierogów, innym razem wykorzystywałam jako nadzienie naleśników. Pieczeni dotąd nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Doroto ja tez mam za sobą wiele eksperymentów z wykorzystaniem mięsa z rosołu.
UsuńZnajomi ocenili pieczeń krótko- "pycha" :)
To taki pasztet, podobny robię na święta.Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńMy pożeramy mięso rosołowe na pniu (a ja to nawet bardzo szybko, żeby mnie nie wrabiali w pierogi :-D), a szkoda, bo ta propozycja jest bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńI tak najlepiej :)
UsuńSuper pomysł. Muszę zrobić: )
OdpowiedzUsuńtaki pasztet z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuń