To właściwie jest tradycyjna zupa jarzynowa, ale dodałam do niej rzodkiewkę i ostrą, małą papryczkę.
Lubimy zupy o zdecydowanym smaku:)
Składniki :
- 2-3 ziemniaki
- spora garść fasolki szparagowej
- 4-5 rzodkiewek
- mały słoiczek własnego przecieru pomidorowego i 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- mała ostra papryczka
- marchew, mała pietruszka, kawałek pora i selera
- 5-6 łyżek zielonego groszku konserwowego z puszki
- sól, pieprz, liść laurowy, świeży koperek, suszony majeranek i tymianek
- ewentualnie łyżka dobrej śmietany- dodana już do zupy na talerzu
Przygotowanie:
- Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, pietruszkę, cebulę i selera podobnie
- Fasolkę pokroić na kawałki, jeśli marchew duża to połowę też pokroić w kostkę, a resztę zetrzeć i przesmażyć na oleju
- Do wrzątku wrzucić ziemniaki, pokrojonego selera, cebulę, pietruszkę, część marchewki, papryczkę i fasolkę, posolić-gotować
- Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać pokrojonego małego pora (białą część), pokrojone rzodkiewki, przesmażoną startą marchew i groszek z puszki, wlać przecier pomidorowy i koncentrat
- Doprawić do smaku pieprzem ( ostrożnie, bo zupa będzie już dość ostra od papryczki, no chyba, że jej nie dodacie), majerankiem, tymiankiem
- Do zupy na talerzu można wlać łyżkę śmietany, moja była słaba, lekko się "zważyła" :(
Świeży koperek doda zupie jeszcze lepszego smaku.
Taka zupka na jesienne wieczory musi być idealna. Pozdrawiam cieplutko! ;)
OdpowiedzUsuńale fajny pomysł na zupę
OdpowiedzUsuńUwielbiam rzodkiewki, więc taką zupę chętnie bym zjadła.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Zawsze jem rzodkiewkę na surowo i nigdy nie próbowałam w innej postaci. A to ciekawe...
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam zupy z rzodkiewkami. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńMoc pozdrowionek.
Ja też nigdy nie próbowałam na ciepło. Mam zakiszoną, może by takiej dodał do zupki?
OdpowiedzUsuńTakiej to jeszcze nie jadłam, jem rzodkiewki ale na surowo, serdecznie pozdrawiam ❤️
OdpowiedzUsuń