Składniki :
- mała główka białej kapusty ok. 40- 50 dag
- ok. 30 dag pokrojonej dyni ( u mnie piżmowa)
- spora garść suszonej żurawiny
- sól, olej
Przygotowanie :
- Kapustę poszatkować i wrzucić do garnka na olej, dodać ok. 1/4 szklanki wody, przykryć garnek pokrywką i gotować ok. 15 min.Po tym czasie dodać pokrojoną w dość drobną kostkę dynię, wymieszać
- Gdy składniki będą miękkie, ale nie rozlecą się dodać wymoczoną w wodzie suszoną żurawinę i sól do smaku, wymieszać i chwilę razem zagotować.
Pomysł na ten niecodzienny bigos zobaczyłam w programie K. Okrasy.
Może nie do końca tak wyglądało jego przyrządzenie jak u mnie, ale śmiało mogę powiedzieć, że to połączenie jak dla mnie jest bardzo smaczne.
A żurawina ma pewnie "robić" za skwareczki :)
Ciekawy przepis . Bigosu z dynią nigdy nie robiłam. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa potrawa, nigdy nie jadłam takiego połączenia :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
W sklepach jest zurawina z cukrem. O taką chodzi?
OdpowiedzUsuńFaktycznie, jak wczytałam sie w skład żurawiny suszonej to i cukier się w niej też znalazł.
OdpowiedzUsuńTaką dodałam.
Śliczny wizualnie ten półmisek, ale moi mięsożercy chcieliby pewnie nieco chabaninki :-(
OdpowiedzUsuń