Składniki:
- 2 szklanki drobno startej dyni
- 3 niepełne szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka bakalii (rodzynek, pokrojonych śliwek kalifornijskich, żurawiny, posiekanych orzechów )
- 3-4 jajka
- szklanka oleju
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Jajka ubijamy z cukrem do białości
- Miksując wlewamy olej i dodajemy wymieszaną i przesianą mąkę, proszek, sodę. cynamon, przyprawę do piernika oraz lekko odciśniętą przetartą dynię
- Do masy wsypujemy bakalie, mieszamy
- Przelewamy (masa jest dość gęsta) do natłuszczonej foremki
- Pieczemy ok.1 godz. w temp. 175*C
- Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem.
Piekłam w foremce 22 x 26 cm
Do ciasta użyłam dyni piżmowej, nie trzeba było jej odciskać, była sucha.
ale musi pięknie pachnieć to ciasto:)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńTaki dyniowy pierniczek... mniam:)
OdpowiedzUsuńTakie cisto zawsze można zabrać ze sobą na przekąskę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię, więc chętnie wypróbowałabym ten przepis.
OdpowiedzUsuńZapachniało prawie świątecznie ;)) Też mam ciasto z dynią przed sobą, tym razem sernik. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć zanim zniknął :))
OdpowiedzUsuńPiernik z dynią wygląda super. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Przypomniałaś mi o dyni. W ubiegłym roku często piekłam ciasto z dynią. Jakoś wyleciało mi z głowy. Wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńDla mnie pychota!
OdpowiedzUsuńDyń u mnie pod dostatkiem, muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń