Składniki :
- 500 g sera z wiaderka - u mnie President
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 średnie jajka
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml mleka kokosowego- z tego odlać 60 ml do polewy
- połowa czekolady gorzkiej
- kilka śliwek suszonych
- herbatniki
Przygotowanie:
- Do sera dodać cukier, mąkę i zmiksować
- Wbijać po jednym jajku- miksować do połączenia składników
- Wlać 140 ml mleka i wymieszać dokładnie
- Foremkę średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową ( ewentualnie dno wyłożyć herbatnikami), lepiej papierem- bo folia źle odchodzi, u mnie tak było:(
- Do masy serowej dodać pokrojone śliwki suszone, wymieszać łyżką, przelać wszystko do foremki
- Piec w temp. 175*C przez 20 min. potem zmniejszyć temp.do 120 *C przez 60 -70 min.( czas pieczenia zależy od użytego sera), do piekarnika włożyć np.keksówkę z wrzącą wodą
- Sernik może po upieczeniu i schłodzeniu powinien być lekko ścięty
- Polać polewą najlepiej po całkowitym schłodzeniu.
Polewa :
Resztę mleka kokosowego tj.60 ml podgrzać z dodatkiem pokruszonej czekolady. Ciągle mieszać do uzyskania gładkiej polewy, wylać na chłodne ciasto.
przepis znalazłam w internecie. Nieco go zmodyfikowałam tzn.uprościłam.
Wielbiciele kokosów mogą posypać wierzch polewy wiórkami kokosowymi :)
Wielbiciele kokosów mogą posypać wierzch polewy wiórkami kokosowymi :)
Czy dzięki temu sernik jest nardziej kremowy? :)
OdpowiedzUsuńWg mnie tak.
UsuńDziękuję ;)
UsuńBardzo ciekawy przepis. Najbardziej ciekawi mnie smak...:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNowa wersja sernika . Wygląda super . Miłego weekendu 💖💖
OdpowiedzUsuńtaki sernik z pewnością by mi smakował
OdpowiedzUsuńZamiast mleka kokosowego może być krowie mleko.
OdpowiedzUsuńPewnie tak,ale nie próbowałam z mlekiem krowim.
UsuńNo, no kusisz Urszulo tym sernikiem :)
OdpowiedzUsuńZ mlekiem kokosowym nie robiłam nigdy.Teraz z ciekawości muszę :)
OdpowiedzUsuń