piątek, 14 lutego 2020

Florentynki na Walentynki

To propozycja raczej dla wielbicieli super słodkości - ciasteczka bez pieczenia :)



Składniki :


  • 50 g masła
  • 100 g białego cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g śmietany 36%
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 g płatków migdałów
  • 50 g żurawiny
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g gorzkiej czekolady na polanie florentynek


Przygotowanie:


  1. Na głębokiej patelni rozgrzewam masło i cukier do momentu aż się połączą i utworzą gładką masę. Chwilę to może potrwać. 
  2. Następnie wlewam śmietankę i cały czas mieszam. Dodaję sodę i ekstrakt waniliowy. Na koniec wsypuję migdały, żurawinę i przyprawy. Mieszam do połączenia składników.
  3. Na papier do pieczenia wykładam po 1 łyżce masy formując ciasteczka. Trzeba to robić szybko, bo masa tężeje.
  4. Gotowe ciasteczka odkładam na ok. 30 min.
  5. Po tym czasie rozpuszczam w kąpieli wodnej czekoladę i polewam nią florentynki.

Smacznego!


Moje uwagi:

1. Jeśli nie do końca odpowiada Wam żurawina to można zastąpić np. rodzynkami lub innymi bakaliami.

2. Masa po połączeniu składników jest dość luźna, dlatego ostateczne formowanie polecam po jakimś czasie gdy ciasteczka będą mniej klejące ( ja niestety tego nie zrobiłam)


3.Wg mnie można dodać więcej cynamonu i imbiru.

przepis stąd




                               A mewy w Kołobrzegu ludzi się nie boją...


                                   
                                       ...chętnie pozują do zdjęć :)

7 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis . Wyglądają super. Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko wygląda bardzo smacznie. Chętnie bym spróbowała!
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy deserek :) A te mewy to fajne, chciałabym kiedyś z bliska taką zobaczyć na żywo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś będę musiała takie ciasteczka sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis ciekawy, ale raczej dla moich wielbicieli słodkości, bo mnie by zasłodziło na wieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności Uleńko:) serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...