czwartek, 16 kwietnia 2020

Chleb- prosty przepis


Po świątecznych, słodkich wypiekach proponuję upieczenie smacznego i łatwego w przygotowaniu chleba.

Składniki :

  • 800 g mąki pszennej typ 650
  • 600 ml letniej wody
  • 16 g drożdży instant
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ewentualnie łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać cukier, drożdże, wlać wodę i wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok.10 min.
  2. Po tym czasie dodać mąkę sól i wymieszać całość łyżką drewnianą by składniki dobrze się połączyły
  3. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 min. Po wyrośnięciu można naciąć bochenek z wierzchu ostrym nożem lub żyletką
  4. Naczynie ( u mnie o średnicy 24 cm) wysmarować najlepiej smalcem, wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, nakryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika i włączyć grzanie na 190*C, gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę to piec chleb  przez 30 min.
  5. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb jeszcze przez 40 min.
  6. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
  7. Gorący bochenek wyjąć do wystudzenia na kratkę.



przepis stąd z modyfikacjami

10 komentarzy:

  1. Chleb wygląda smakowicie :) Obecnie przepisy na domowe pieczywo cieszą się dużym powodzeniem. Szkoda tylko, że trudno w sklepie dostać drożdże.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pieczmy chleby na zakwasie. Na moim blogu też takie są. Zachęcam:)

      Usuń
    2. a tu jak zrobić samemu zakwas :
      https://prostepotrawy.blogspot.com/2014/02/chleb-na-zakwasie-krok-po-kroku.html

      Usuń
  2. Bardzo ładnie wygląda, chociaż nigdy nie piekłam chleba.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, ze jeszcze nigdy nie piekłam chleba samodzielnie.
    Przepis nie wydaje się być skomplikowany, więc może warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczenie chleba u mnie jest na porządku dziennym, najbardziej lubię ciężkie razowe chleby, z dużą ilością mąki żytniej, ziarnami wszelakimi i na zakwasie. Ale chętnie dla odmiany upiekę taki lekki biały chlebek :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy jeszcze nie piekłam chleba, ale faktycznie Twoj przepis wydaje się prosty. Spróbuję...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się upiekł. Jeszcze nigdy nie używałam drożdży instant. Muszę chyba zacząć. Dobrego weekendu Uleńko 🌷🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż pachnie!
    Muszę wreszcie się odważyć.:)
    Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chlebek bardzo ładny i na pewno do upieczenia. Jest teraz taki wysyp przepisów, że można za każdym razem mieć inny chleb.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...