Po świątecznych, słodkich wypiekach proponuję upieczenie smacznego i łatwego w przygotowaniu chleba.
- 800 g mąki pszennej typ 650
- 600 ml letniej wody
- 16 g drożdży instant
- 2 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- ewentualnie łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Do miski wsypać cukier, drożdże, wlać wodę i wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na ok.10 min.
- Po tym czasie dodać mąkę sól i wymieszać całość łyżką drewnianą by składniki dobrze się połączyły
- Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 min. Po wyrośnięciu można naciąć bochenek z wierzchu ostrym nożem lub żyletką
- Naczynie ( u mnie o średnicy 24 cm) wysmarować najlepiej smalcem, wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki, nakryć pokrywką i wstawić do zimnego piekarnika i włączyć grzanie na 190*C, gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę to piec chleb przez 30 min.
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb jeszcze przez 40 min.
- Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem
- Gorący bochenek wyjąć do wystudzenia na kratkę.
przepis stąd z modyfikacjami
Chleb wygląda smakowicie :) Obecnie przepisy na domowe pieczywo cieszą się dużym powodzeniem. Szkoda tylko, że trudno w sklepie dostać drożdże.
OdpowiedzUsuńTo pieczmy chleby na zakwasie. Na moim blogu też takie są. Zachęcam:)
Usuńa tu jak zrobić samemu zakwas :
Usuńhttps://prostepotrawy.blogspot.com/2014/02/chleb-na-zakwasie-krok-po-kroku.html
Bardzo ładnie wygląda, chociaż nigdy nie piekłam chleba.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, ze jeszcze nigdy nie piekłam chleba samodzielnie.
OdpowiedzUsuńPrzepis nie wydaje się być skomplikowany, więc może warto spróbować :)
Pieczenie chleba u mnie jest na porządku dziennym, najbardziej lubię ciężkie razowe chleby, z dużą ilością mąki żytniej, ziarnami wszelakimi i na zakwasie. Ale chętnie dla odmiany upiekę taki lekki biały chlebek :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Nigdy jeszcze nie piekłam chleba, ale faktycznie Twoj przepis wydaje się prosty. Spróbuję...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pięknie się upiekł. Jeszcze nigdy nie używałam drożdży instant. Muszę chyba zacząć. Dobrego weekendu Uleńko 🌷🌷🌷🌷
OdpowiedzUsuńAż pachnie!
OdpowiedzUsuńMuszę wreszcie się odważyć.:)
Pozdrawiam wiosennie.
Chlebek bardzo ładny i na pewno do upieczenia. Jest teraz taki wysyp przepisów, że można za każdym razem mieć inny chleb.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń