Składniki na biszkopt (foremka 25 cm x 25 cm)
- 4 jajka
- szklanka cukru (dałam ciut mniej)
- szklanka mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki wody, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie :
- Do 4 żółtek dodać cukier i ubić na puszystą masę, podczas ubijania dodawać po łyżce wody
- Białka ubić z odrobiną soli
- Mąkę zmieszać z proszkiem, dodawać po łyżce do masy jajecznej,wymieszać na końcu dodać pianę i ostrożnie wszystko połączyć
- Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- Piec ok. 35 min.-40 min. w temp. 180*C
dodatkowo potrzebne:
- galaretka, ewentualnie 2 różnokolorowe
- 20 dag owoców jagody
- tortowa śmietana- 30 % plus zagęstnik i łyżka cukru pudru
- kilka łyżek powideł śliwkowych
Upieczony i wystudzony biszkopt smarujemy cienko powidłami,na to dajemy ubitą śmietanę, owoce, a na wierzch tężejącą galaretkę.
Galaretkę rozpuściłam nie w 500 ml gorącej wody, a w 350 ml.
A o tej porze użyłam zagęstnik do śmietany, by ciasto nie popłynęło mi po stole...
O tak wszamałbym!
OdpowiedzUsuńOjojoj ! Widać, że pyszota !!! Chyba i ja upiekę !!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta
OdpowiedzUsuń