Składniki :
- cukinia
- sól, cukier
- ewentualnie żółta papryka
- gotowe przyprawy do ogórków
Przygotowanie:
- Cukinię umyć i jeśli młoda bez ziaren w środku to wystarczy tylko przekroić na pół, a potem każdą połówkę na 4 części wzdłuż
- Pokrojoną cukinię ułożyć w słojach przekładając pokrojoną wydrążoną z ziaren papryką
- Na wierzchu posypać gotowymi suszonymi przyprawami
- Ugotować zalewę, każdy słoik zalać zalewą, wytrzeć brzegi, zakręcić czystymi, suchymi dekielkami
- Wstawić do garnka z ciepłą wodą (na wysokość nie powinno jej być więcej jak 3/4 wysokości słoja)
- Od momentu zagotowania wody w garnku, gaz zmniejszyłam i gotowałam słoje ok.15 min.
- 1 litr wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 2 łyżki soli
- 3-4 łyżki cukru
- przyprawy- u mnie gotowe, suszone które można również użyć do kwaszenia ogórków
Jeśli użyjemy ostrej papryczki to uzyskamy ciekawszy, ostry smak cukinii. Może warto wypróbować, ja tak na pewno następnym razem zrobię:)
A ta zalewa z w/w składników jest bardzo delikatna w smaku.
W moim ogrodzie
Pyszności ! Bardzo lubię robić wszelkie przetwory i na pewno zrobię marynowaną paprykę z cukinią. Cieszę się , że mogę zobaczyć też Twoje kwiaty w ogrodzie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu . Co roku mam dużo cukinii i przerabiam ją na różne sposoby. Śliczne masz lilie w ogrodzie. Pozdrawiam serdecznie 🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞
OdpowiedzUsuńciekawy przepis i piękne kwiaty
OdpowiedzUsuńTrzeba wykonać!
OdpowiedzUsuńCukinię lubię ale marynować nie probowałam.
OdpowiedzUsuń