sobota, 31 lipca 2021

Kompot porzeczkowo-wiśniowy- szybka metoda

 

Składniki:

  • ok.1 kg wiśni
  • 1 i 1/2 kg czarnych porzeczek
  • cukier, woda


Przygotowanie:
  1. Owoce umyć
  2. Do garnka wlać ok. 6 l. wody, wsypać cukier- u mnie 1 kg
  3. Wsypać owoce, zamieszać
  4. Gotować ok. 5 min. po wypłynięciu owoców na wierzch, zdjąć garnek z ognia
  5. Do umytych słojów nalewać bardzo ostrożnie esencjonalny kompot
  6. Brzegi słojów wycierać jeśli polaliśmy kompotem, przykrywać czystymi, suchymi dekielkami
  7. Ostawić na ręcznik, przykryć kocem do dnia następnego, do wystygnięcia.
Moje kompoty były bardzo esencjonalne i dość słodkie. Po otwarciu będzie można je rozcieńczyć.
Ta metoda jest dość szybka w przyrządzaniu kompotów, ale trzeba bardzo uważać by nie oblać się wrzątkiem owocowym.
Jeśli nie lubimy rozgotowanych owoców, to po otwarciu słoja można je przecedzić przez sito.
Zużyć w przeciągu roku, bo pestki wiśni zawierają kwas pruski. Kto ma czas to może wiśnie wydrylować z pestek.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...