Składniki :
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 jaj
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- czarna porzeczka ok.20 dag
- Całe jajka utrzeć z cukrem
- Mąki i proszek zmieszać
- Do utartych jaj dodawać na przemian zmieszane mąki i olej
- Utrzeć dokładnie
- Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wyłożyć 3/4 masy, posypać po wierzchu umytymi i dokładnie osączonymi owocami, resztę ciasta wylać na wierzch
- Piec ok.50 min w temp. 180*C, w blaszce 25 x 28 cm.
Robi się je błyskawicznie :)
W moim ogrodzie
Kwiaty hortensji
Przepis nie jest skomplikowany, przeciwnie - jest bardzo prosty, a więc warto spróbować.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Ciasto wygląda bardzo smacznie, na pewno fajnie smakuje ta nuta czarnej porzeczki :)
OdpowiedzUsuńMigawki z ogródka cudne, hortensje to jedne z moich ukochanych krzewów :)
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Ciasto proste i smakowite. Kadry ogrodowe wspaniałe. Pozdrawiam serdecznie 🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞
OdpowiedzUsuńPlacek musi być pyszny a kwiaty dyni to chyba nawet są jadalne. :)
OdpowiedzUsuńUrszulko, bardzo się cieszę, że ortolana Ci posmakowała :-) A ten placek to rychtyk taki sam, jak robiła moja Mama. Ja też go czasem piekę, ale czarnych porzeczek już nie mam - moje krzaczki są bardzo młode i wpakowałam czarne do czerwonych w kompocie na zimę.
OdpowiedzUsuń