piątek, 12 listopada 2021

Czerwona kapusta kiszona

 To moja wersja kiszonej kapusty czerwonej.


Składniki :

  • 2 kg poszatkowanej kapusty
  • 1 duża marchew
  • 2 średnie buraki
  • sól - 40 g ( 20 g na 1 kg )- można trochę mniej
  • kilka cebulek szalotek


Przygotowanie:
  1. Kapustę, obraną marchew oraz obrany burak przepuściłam przez maszynkę (mam takie różne przystawki w maszynce do mielenia i jedną z nich tu wykorzystałam) 
  2. Warzywa umieściłam w dużej misce, posypałam solą, dobrze wymieszałam i trochę ugniotłam- cebulki również umieściłam w kapuście
  3. Przełożyłam do słoja, dokładnie kapustę ucisnęłam, na wierzch położyłam talerzyk- obciążyłam słoiczkiem z wodą- może być kamień
  4. Przykryłam ściereczką i postawiłam na 2 -3 dni na szafce w kuchni
  5. Na drugi dzień przebiłam ją drewnianym patykiem, odeszły gazy
  6. Przykryłam ponownie i zostawiłam do dnia następnego jeszcze w kuchni.

Po 4 dniach stwierdziłam, że kapusta nadaje się do przełożenia do słoików i wyniosłam w słojach do chłodnej piwnicy.
Z takiej kapusty robiłam surówkę, dodałam utarte jabłuszko, posypałam ciut cukrem i oliwą. Wersja dla mnie bardzo smaczna.

12 komentarzy:

  1. Witam serdecznie ♡
    Pysznie :) Uwielbiam kapustę! Super przepis :)
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  2. Wreszcie ktoś ją zrobił.
    Smacznego. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za przepis. Bardzo lubię czerwoną kapustę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też kiszę, ale bez cebulki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebulka nie jest konieczna, ale sama nabiera fajnego smaku i warto spróbować włożyć choć kilka.

      Usuń
  5. W tym roku pierwszy raz posadziłam kapustę czerwoną i zrobiłam surówkę do słoików. Twoja kapustka wygląda apetycznie. Pozdrawiam serdecznie 🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🥰🥰🥰🥰🥰

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej jeszcze nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też takiej kapusty w wersji kiszonej jeszcze nie próbowłam. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj porannie Ulu
    Kapustę uwielbiam. Ale takiej jeszcze nie jadłam. Musi być pyszna
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nie jadłam kiszonej czerwonej kapusty. Na pewno jest smaczna, skoro ją polecasz.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...