To moja wersja kiszonej kapusty czerwonej.
Składniki :
- 2 kg poszatkowanej kapusty
- 1 duża marchew
- 2 średnie buraki
- sól - 40 g ( 20 g na 1 kg )- można trochę mniej
- kilka cebulek szalotek
- Kapustę, obraną marchew oraz obrany burak przepuściłam przez maszynkę (mam takie różne przystawki w maszynce do mielenia i jedną z nich tu wykorzystałam)
- Warzywa umieściłam w dużej misce, posypałam solą, dobrze wymieszałam i trochę ugniotłam- cebulki również umieściłam w kapuście
- Przełożyłam do słoja, dokładnie kapustę ucisnęłam, na wierzch położyłam talerzyk- obciążyłam słoiczkiem z wodą- może być kamień
- Przykryłam ściereczką i postawiłam na 2 -3 dni na szafce w kuchni
- Na drugi dzień przebiłam ją drewnianym patykiem, odeszły gazy
- Przykryłam ponownie i zostawiłam do dnia następnego jeszcze w kuchni.
Z takiej kapusty robiłam surówkę, dodałam utarte jabłuszko, posypałam ciut cukrem i oliwą. Wersja dla mnie bardzo smaczna.
Mega smaczna
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńPysznie :) Uwielbiam kapustę! Super przepis :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Wreszcie ktoś ją zrobił.
OdpowiedzUsuńSmacznego. ;)
Dziękuję za przepis. Bardzo lubię czerwoną kapustę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja też kiszę, ale bez cebulki :-)
OdpowiedzUsuńCebulka nie jest konieczna, ale sama nabiera fajnego smaku i warto spróbować włożyć choć kilka.
UsuńW tym roku pierwszy raz posadziłam kapustę czerwoną i zrobiłam surówkę do słoików. Twoja kapustka wygląda apetycznie. Pozdrawiam serdecznie 🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🍁🥰🥰🥰🥰🥰
OdpowiedzUsuńTakiej jeszcze nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa.
OdpowiedzUsuńJa też takiej kapusty w wersji kiszonej jeszcze nie próbowłam. Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń..może warto ?
OdpowiedzUsuńWitaj porannie Ulu
OdpowiedzUsuńKapustę uwielbiam. Ale takiej jeszcze nie jadłam. Musi być pyszna
Pozdrawiam serdecznie
Jeszcze nie jadłam kiszonej czerwonej kapusty. Na pewno jest smaczna, skoro ją polecasz.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)