poniedziałek, 8 listopada 2021

Pieczeń z dzika

 


Składniki :

  • ok.60 dag mielonego mięsa z dzika
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • cebula, kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, majeranek, papryka ostra mielona


Przygotowanie:
  1. Mięso zmieliłam, dodałam przesmażoną pokrojoną cebulę i czosnek
  2. Jajka roztrzepałam i dodałam do nich ok. 4-5 łyżek bułki tartej
  3. Przełożyłam to do mięsa, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką- całość wymieszałam dokładnie
  4. Przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch mięsa polałam niewielką ilością jajka które pozostawiłam po roztrzepaniu (przed  dodaniem bułki),wyrównałam łyżką
  5. Piekłam w 180*C przez ok.40 min.
Mięso z dzika jest bardzo chude, pieczeń smakowała wszystkim :)

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    - www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    - www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    -https://www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń
  2. O żesz! Ale to musi być smakowite! Niestety, nigdy nie robiłam nic z dzika :-(
    A w domu mąż myśliwy, ale na szczęście wcale nie poluje. Takie mięsko się chyba gdzieś kupuje (w sklepach u nas nie ma).

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...