Sernik jest bardzo smaczny, ale zwracam uwagę, że jest trochę"zachodu" przy jego przygotowaniu.
Niestety dużo pracy...ale warto.
- 1 kg sera z wiaderka
- 20 dag masła
- 8 dużych jajek
- 25 dag cukru
- 200 ml śmietany 30%
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- herbatniki
Przygotowanie:
- Masło utrzeć do białości, dodawać po trochu sera- ucierać
- W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem, w trzeciej misce ubić śmietanę na puch, a w czwartej misce ubić białka na sztywną pianę
- Dodawać do sera z masłem kolejno żółtka z utartym cukrem, budyń potem śmietanę, a na końcu pianę z białek- delikatnie wmieszać drewnianą łyżką
- Foremkę o rozmiarach 37 x 25 cm wyłożyć papierem, na nim ułożyć herbatniki i ostrożnie wylać masę serową, wyrównać wierzch
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170*C ( u mnie trwało to 75 min)
- Po upieczeniu zostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku, na noc gdy dobrze się schłodzi wstawić do lodówki.
Napisałam, że jest sporo pracy, ale to głównie dlatego, że ciągle dochodzą nowe miski i sterta do mycia rośnie.
Sam przepis jest dość prosty i czytelny, każdy sobie z nim poradzi...
Inspirację zaczerpnęłam z Moich Wypieków, ale nie tak do końca.
Sernik ma tam nazwę Sernik Wykwintny
Ja jednak spasuję. Moja mama zrobi pyszny sernik.
OdpowiedzUsuńTakie ciasto akurat dla mnie :)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda super. Ja również na święta upiekłam sernik. Wesołych Świąt 🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄
OdpowiedzUsuń