To moja propozycja na Święta. Prosta i smaczna ...
Już dziś można zrobić, przetrzyma się do na pewno.
Składniki :
- 2-3 płaty mrożonego mintaja
- sól
Na zalewę:
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek keczupu
- 1/3 szklanki oleju
- 1/2 szklanki octu
- 2 szklanki wody
Dodatkowo:
- olej do smażenia, jajko, mąka, bułka tarta, mała cebulka i taki sam ogórek konserwowy
- Rozmrożone płaty ryby osączyć i pokroić w dzwonka, lekko posolić
- Jajko roztrzepać, na talerze wysypać mąkę i bułkę
- Maczać wpierw w mące, potem jajku i na koniec bułce tartej
- Rybę usmażyć z obu stron na rumiano
- Usmażoną układać w głębokiej miseczce, przesypywać pokrojonym ogórkiem i cebulą
- Ugotować zalewę i wlać gorącą do ryb, przykryć - dobra dopiero najwcześniej następnego dnia.
Takie ryby (obsmażane i marynowane) robiła moja Mama :-)
OdpowiedzUsuńTo może być dobre 🤗:)
OdpowiedzUsuń