Zamiast marchewki i cebuli dodałam czerwone buraki i kiszony ogórek, a sałatka przybrała piękny kolor. No i smak niepowtarzalny, trzeba zrobić by się przekonać.
Składniki :
- poszatkowana biała kapusta ok. 1 kg
- 4 buraki
- 1 kiszony ogórek
- mała marchewka
- sól do smaku u mnie płaska łyżka, mniej niż 1/3 szklanki cukru+ mniej niż 1/2 szklanki cukru do zalewy
- ok. 1/2 szklanki octu, 1 niepełna szklanka oleju
Przygotowanie:
- Poszatkowana kapustę zasypać w misce ok. 1/3 szklanki cukru, wymieszać, wygnieść lekko rękoma i pozostawić na 2 godziny
- Po tym czasie ugotować zalewę z oleju, soli i mniej niż połową szklanki cukru
- Zalać tym zmacerowaną już lekko kapustę, wymieszać dokładnie i gorącą wkładać do czystych słoików, zamykać dekielkami- nie gotować
- Wynieść w chłodne miejsce, a do lodówki wkładać na drugi dzień po wystudzeniu
- W chłodzie przechowywałam ok. 2 tygodni.
Polecam przyrządzić kilka słoików. Najlepsza na 2-3 dzień.
Sałatka naprawdę smaczna i można zrobić na zapas. Kiedy potrzebna przynosimy słoiki z piwnicy lub wyjmujemy z lodówki i już jest gotowa:)
Trzymać słoiki na zimnym balkonie w temp.minusowej nie będzie dobrym pomysłem.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga: truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Piękny kolor, wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku 2022!
Pyszna, też taką robię do słoików.
OdpowiedzUsuńalez musi byc dobra taka kapusta
OdpowiedzUsuń