Składniki :
- 7 dag kaszy manny
- 20 dag mąki pszennej w ty, 1/3 część mąki ziemniaczanej
- 7 dag cukru
- 3 dag masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 dag bakalii
Przygotowanie:
- Cukier utrzeć z masłem, dodać jajko i ponownie ucierać na puszystą masę
- Mąki zmieszać z kaszą, proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i ucierać
- Wlać stopniowo mleko i nadal ucierać ( masa nie może być zbyt sucha, jeśli trzeba dodać tyle mleka by swobodnie dało się rozsmarować w natłuszczonej foremce)
- Wsypać suche bakalie i wmieszać je łyżką do masy
- Piekłam w foremce 25x 11 cm przez 40 min. w temp. 180 *C
przepis z "ciasta, ciastka, ciasteczka" - Jana Czernikowskiego
Jeśli chcemy upiec większy keks to podwoimy ilość składników.
Wszystkie 3 ciasta piekłam dziś by były jak najświeższe na Święta:)
Witaj Ulu
OdpowiedzUsuńTwoje ciasta wyglądają pysznie i pewnie tak smakują. Ja niestety muszę unikać glutenu, więc musisz że następnym razem coś takiego?
Pozdrawiam przedświątecznie z moich zielonych stronek
Najlepsze życzenia świąteczne Urszulko!
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho. :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze,że mój keks szybko zrobił się suchy...
UsuńPewnie miała wpływ na to kasza manna :(