piątek, 15 kwietnia 2022

Mazurek wielkanocny


Składniki na kruche ciasto :

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 25 dag masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko plus 3 żółtka


Składniki na na masę:
  • 6 łyżek wody lub słodkiego mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • słoik powideł śliwkowych do posmarowania ciasta 

Przygotowanie:
  1. Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, odłożyć na 30 min w chłodne miejsce
  2. Po tym czasie rozwałkować i przenieść do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować powidłami, piec w temp.180*C przez ok. 30 min.
  3. Do rondelka wlać wodę lub mleko, dodać cukier i masło, ostrożnie ogrzewać by składniki się rozpuściły
  4. Po przestudzeniu dodać mleko w proszku - dokładnie wymieszać i jeszcze ciepłą masę rozsmarować na przestudzonym po upieczeniu cieście
  5. Udekorować wg uznania.

                            Przepisem na mazurka podzieliła się ze mną Marysia, dziękuję :)

                                       Piekłam w foremce 25x35 cm

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł, żeby gałązki bazi zrobić z rodzynek. Piękna dekoracja!
    Zdrowych, pogodnych Świąt, Urszulko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały mazurek. Uwielbiam mazurki.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię masy z mlekiem w proszku.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...