Składniki na kruche ciasto :
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 25 dag masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajko plus 3 żółtka
Składniki na na masę:
- 6 łyżek wody lub słodkiego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 20 dag masła
- 2 i 1/2 szklanki mleka w proszku
- słoik powideł śliwkowych do posmarowania ciasta
- Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, odłożyć na 30 min w chłodne miejsce
- Po tym czasie rozwałkować i przenieść do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować powidłami, piec w temp.180*C przez ok. 30 min.
- Do rondelka wlać wodę lub mleko, dodać cukier i masło, ostrożnie ogrzewać by składniki się rozpuściły
- Po przestudzeniu dodać mleko w proszku - dokładnie wymieszać i jeszcze ciepłą masę rozsmarować na przestudzonym po upieczeniu cieście
- Udekorować wg uznania.
Piekłam w foremce 25x35 cm
Ależ pięknie udekorowany mazurek.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, żeby gałązki bazi zrobić z rodzynek. Piękna dekoracja!
OdpowiedzUsuńZdrowych, pogodnych Świąt, Urszulko!
Wspaniały mazurek. Uwielbiam mazurki.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Lubię masy z mlekiem w proszku.
OdpowiedzUsuń