Składniki :
- 35 dag mąki
- 35 dag cukru- dałam 30 dag
- 1 2 i 1/2 dag masła
- 4 jajka
- 1/4 l mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 i 1/2 dag gorzkiej czekolady lub ciemnego kakao- dałam pół na pół
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki zmielonych goździków
- powidła śliwkowe- do przełożenia ciasta lub inne wg uznania
- Do cukru dodać miękkie masło- utrzeć
- Do masy dodawać po jednym żółtku i ponownie ucierać
- Mąkę zmieszać z utartą czekoladą i kakao, proszkiem do pieczenia, goździkami i cynamonem- dodawać po łyżce do masy
- Mleko lekko ugrzać i dodawać strużką do masy- ucierać
- Białka ubić na pianę i dodać delikatnie do powstałej masy
- Przełożyć do natłuszczonej foremki, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok. 60 min.Sprawdzić ciasto patyczkiem- musi być suchy
- Po przestudzeniu przekroić i posmarować najlepiej powidłami śliwkowymi
- Polać polewą czekoladową.
- 100 ml śmietany 30%
- 90 ml gorzkiej dobrej czekolady
Rozpuścić w rondelku ciągle mieszając na małym ogniu, by składniki się rozpuściły.
Po lekkim przestudzeniu polać ciasto.
Ciasto piekłam w foremce 25x 25 cm i ciasto wyrosło mi dość wysokie, dlatego przekroiłam je dwukrotnie i jedną część posmarowałam swoimi powidłami, a drugą kremem który został mi z innego ciasta...
Ale można upiec w większej blaszce i przekroić tylko na raz.
Jej, jak on apetycznie wygląda. Coś niebywałego!
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki.
OdpowiedzUsuń