Składniki na farsz :
- ok.70 dag pieczarek
- ok.szklanki ugotowanej drobnej kaszy
- duża cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek
- tłuszcz do smażenia
- ok.1 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki zimnej wody
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- Składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę, odstawić najlepiej do lodówki na 30 min.
- Dobrą, nieprzywierającą patelnię natłuścić, rozgrzać i wylać niedużą porcję ciasta, smażyć z obu stron na rumiano, do wyczerpania masy
- Pokrojone grzyby i cebulę przesmażyć- wystudzić
- Do miksera wsypać ugotowaną kaszę oraz przesmażone grzyby- zmiksować
- Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką
- Na usmażone naleśniki nakładać cienko farsz i zwijać na zgrabne krokiety
- Można ewentualnie obsmażyć je maczając w jajku i tartej bułce
- Podawać najlepiej z czerwonym barszczem.
przepis na naleśniki z Moich Wypieków
Z kaszą jeszcze nie próbowałam, ale wyglądają smacznie <3
OdpowiedzUsuńNo widać, że pyszne :-) A dodanie kaszy do pieczarek pozwala zwiększyć ilość farszu i też jest zdrowsze dla żołądka. Super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie krokiety. Coś pysznego!
OdpowiedzUsuńPołączenia naleśników z kaszą jeszcze nie próbowałam. Tanie i dobre na pewno danie. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷🌷🌷
OdpowiedzUsuńNaleśniki wolę na słodko.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis,
OdpowiedzUsuń