poniedziałek, 23 maja 2022

Schab marynowany i pieczony.

 

Składniki :

  • 1 kg surowego schabu
  • 1 litr letniej, przegotowanej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli peklowej, u mnie sól zmiękczająca mięso
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego


Przygotowanie:
  1. Wszystkie w/w składniki wsypać do wody i wymieszać, woda jeśli zbyt ciepła to wystudzić
  2. Do miski włożyć mięso tak by było w całości zanurzone
  3. Wstawić do lodówki lub innego dobrze chłodnego miejsca na tydzień
  4. Po tym czasie mięso osączyć i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, polać lekko olejem, można posypać majerankiem
  5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 100*C
  6. Polewać od czasu do czasu wytworzonym sosem, piec ok. 1 godziny

                  Tak wyglądał schab po wyjęciu z marynaty.


Mięso wg tego przepisu piekłam po raz pierwszy, smakowało nam.
Było kruche, miękkie, lekko różowe i nie wysuszone. Niewiele też straciło na wadze po upieczeniu.
Jednak następnym razem zwiększę ilość dodawanych przypraw do mięsa, może tylko zachowam ilość soli peklowej.

przepis dostałam od mojej Kuzynki, a ona pewnie też od kogoś...

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...