Składniki :
- 1 kg surowego schabu
- 1 litr letniej, przegotowanej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 i 1/2 łyżeczki soli peklowej, u mnie sól zmiękczająca mięso
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Przygotowanie:
- Wszystkie w/w składniki wsypać do wody i wymieszać, woda jeśli zbyt ciepła to wystudzić
- Do miski włożyć mięso tak by było w całości zanurzone
- Wstawić do lodówki lub innego dobrze chłodnego miejsca na tydzień
- Po tym czasie mięso osączyć i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, polać lekko olejem, można posypać majerankiem
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 100*C
- Polewać od czasu do czasu wytworzonym sosem, piec ok. 1 godziny
Było kruche, miękkie, lekko różowe i nie wysuszone. Niewiele też straciło na wadze po upieczeniu.
Jednak następnym razem zwiększę ilość dodawanych przypraw do mięsa, może tylko zachowam ilość soli peklowej.
Jednak następnym razem zwiększę ilość dodawanych przypraw do mięsa, może tylko zachowam ilość soli peklowej.
przepis dostałam od mojej Kuzynki, a ona pewnie też od kogoś...
fajny ten schab
OdpowiedzUsuńOd razu widać, jaki soczysty!
OdpowiedzUsuńPiec tylko w 100 stopniach?
OdpowiedzUsuńWłasnie tylko w 100*C
Usuń