czwartek, 2 czerwca 2022

Ciasto drożdżowe nocne

 przepis stąd

A tu przepis mój, też łatwy na drożdżowe.

Składniki :

  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego - 100 g
  • 1 szklanka letniego mleka - 250 ml
  • 1 szklanka cukru-200 g
  • 3 jajka
  • 50 g świeżych drożdży lub 7g instant
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka


Przygotowanie:
  1. Do dużej miski dodać składniki w takiej kolejności jak podałam
  2. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na co najmniej 12 godz.
  3. Po tym czasie dodać 3 szklanki mąki, wymieszać, ciasto będzie dość rzadkie
  4. Blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, można ułożyć pokrojone w plastry jabłka, posypać kruszonką i pozostawić na ok. 15-20 min. do lekkiego wyrośnięcia
  5. Piekarnik nastawić na 180*C i gdy jeszcze nie osiągnie takiej temp. wstawić ciasto by w piekarniku jeszcze podrosło
  6. Piec ok.1 godz. bez termoobiegu. Sprawdzić patyczkiem.


Składniki na kruszonkę:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • pół kostki masła- 100 g
Składniki połączyć i wyrobić palcami na kruszonkę.


Tak wyglądało po nocnym "czuwaniu"


                 Tylko posypać ciasto kruszonką i można piec...

Moje uwagi:
  • następnym razem gdy będę przygotowywać to ciasto to jajka rozmieszam, dlatego, że rano jajka jakby stwardniały i ich żółtka trudno było je rozmieszać
  • składniki na ciasto lepiej zasypywać w wysokiej misce, ale o małej średnicy dna
  • piekłam godzinę i ciut i to było jak w moim piekarniku za długo...

4 komentarze:

  1. Drożdżowe uwielbiam. Ostatnio coś mało piekę. Miłego dnia Urszulko 🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :)) Robię podobne drożdżowe, ale przez całą noc leżakuje w lodówce, chętnie spróbuję i Twoją metodę :))
    Pozdrawiam serdecznie, Agness<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak, jakby je piekła Babcia Bronia w piecu chlebowym. Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ciasto drozdzowe, musze je zrobic, na pewno jest wspaniale,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...