A tu przepis mój, też łatwy na drożdżowe.
Składniki :
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego - 100 g
- 1 szklanka letniego mleka - 250 ml
- 1 szklanka cukru-200 g
- 3 jajka
- 50 g świeżych drożdży lub 7g instant
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
Przygotowanie:
- Do dużej miski dodać składniki w takiej kolejności jak podałam
- Przykryć miskę ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na co najmniej 12 godz.
- Po tym czasie dodać 3 szklanki mąki, wymieszać, ciasto będzie dość rzadkie
- Blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, można ułożyć pokrojone w plastry jabłka, posypać kruszonką i pozostawić na ok. 15-20 min. do lekkiego wyrośnięcia
- Piekarnik nastawić na 180*C i gdy jeszcze nie osiągnie takiej temp. wstawić ciasto by w piekarniku jeszcze podrosło
- Piec ok.1 godz. bez termoobiegu. Sprawdzić patyczkiem.
Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- pół kostki masła- 100 g
Składniki połączyć i wyrobić palcami na kruszonkę.
Moje uwagi:
- następnym razem gdy będę przygotowywać to ciasto to jajka rozmieszam, dlatego, że rano jajka jakby stwardniały i ich żółtka trudno było je rozmieszać
- składniki na ciasto lepiej zasypywać w wysokiej misce, ale o małej średnicy dna
- piekłam godzinę i ciut i to było jak w moim piekarniku za długo...
Drożdżowe uwielbiam. Ostatnio coś mało piekę. Miłego dnia Urszulko 🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺
OdpowiedzUsuńPyszności :)) Robię podobne drożdżowe, ale przez całą noc leżakuje w lodówce, chętnie spróbuję i Twoją metodę :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, Agness<3
Wygląda tak, jakby je piekła Babcia Bronia w piecu chlebowym. Rewelacja!
OdpowiedzUsuńKocham ciasto drozdzowe, musze je zrobic, na pewno jest wspaniale,pozdrawiam
OdpowiedzUsuń