- ok. 3 kg czerwonych ugotowanych buraczków
- ok.1/2 szklanki octu jabłkowego i z czerwonego wina
- ok. 3/4 szklanki cukru
- łyżka soli
Przygotowanie:
- Ugotowane buraczki obrać, zetrzeć
- Dodać do nich cukier, ocet, sól- wymieszać
- Do przygotowanych czystych słoiczków nakładać buraczki, ugniatać
- Słoiki zakręcać czystymi, suchymi dekielkami
- Wstawiać do garnka z zimną wodą ( na dnie można ułożyć ściereczkę lub biały papier), gotować na wolnym ogniu ok. 15 min.
Warto zrobić choć kilka słoiczków. Do szybkiego obiadu będą świetnym dodatkiem.
Z 3 kg buraków wyszło mi 6 słoiczków.
Takie zapasy na zimę to skarb.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie buraki.
OdpowiedzUsuńmam pytanie? trzeba dodac ocet jabłkowy plus ocet z czerwonego wina w sumie jedna szklanka.-
OdpowiedzUsuńJa w sumie dałam połowę szklanki octu.
Usuń