piątek, 22 lipca 2022

Czerwone buraczki w słoiki na zimę


Składniki :

  • ok. 3 kg czerwonych ugotowanych buraczków
  • ok.1/2 szklanki octu jabłkowego i z czerwonego wina
  • ok. 3/4 szklanki cukru
  • łyżka soli


Przygotowanie:
  1. Ugotowane buraczki obrać, zetrzeć
  2. Dodać do nich cukier, ocet, sól- wymieszać
  3. Do przygotowanych czystych słoiczków nakładać buraczki, ugniatać
  4. Słoiki zakręcać czystymi, suchymi dekielkami
  5. Wstawiać do garnka z zimną wodą ( na dnie można ułożyć ściereczkę lub biały papier), gotować na wolnym ogniu ok. 15 min.

Buraczki przygotowałam wg swojego smaku.
Warto zrobić choć kilka słoiczków. Do szybkiego obiadu będą świetnym dodatkiem.
Z 3 kg buraków wyszło mi 6 słoiczków.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...