Ten przepis polecam wielbicielom czosnku, kiszonego czosnku :)
- duże główki czosnku
- koper, sól
- ziarna pieprzu i ziela angielskiego
- chrzan, liść laurowy, liście wiśni i czarnej porzeczki
Przygotowanie:
- Główki czosnku obrać tak by widać było jego ząbki
- Przygotować zalewę podobną jaką używamy do kiszenia ogórków tj. 1 dość czubata łyżka soli na litr wody
- Do słojów włożyć gałązki kopru, korzeń chrzanu, kilka ziaren pieprzu i ziela, liść laurowy oraz po liści wiśni i czarnej porzeczki
- Ciepłą zalewę wlać do słojów, zakręcić dekielkami, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do momentu aż zalewa lekko zmętnieje
- Przenieść słoje w chłodne, ciemne miejsce.
To prawdziwe źródło witamin i czysty antybiotyk.
Pomysł od Zosi, dziękuję :)
Wow ! Bardzo lubię kiszonki ! Czosnek musi być przepyszny , a i jaki zdrowy ! Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń......i bardziej lekkostrawny -od świeżego, którego nie każdy może jeść ze wzg. na wątrobę :)
OdpowiedzUsuń