Składniki :
- 60 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 10 dag fasoli mung
- 3 jajka
- sól, pieprz czarny, papryka mielona ostra
- duża cebula
Przygotowanie:
- Umytą fasolę namoczyć na noc w wodzie
- Odlać tę wodę w której fasola się moczyła, gotować do miękkości- trwa krótko
- Osączyć ugotowaną fasolę na sicie, lekko ugnieść
- Do mielonego mięsa dodać fasolę, roztrzepane jajka i przyprawy- wyrobić dokładnie
- Przełożyć do foremki wysmarowanej smalcem
- Piec ok. 50 min. w temp. 190 *C
Tak wygląda namoczona fasola
Bardzo lubię klops i często robię, ale z fasolą jeszcze nie próbowałam. Na pewno wykorzystam przepis :))
OdpowiedzUsuńChyba zjadło mój koment, a napisałam, że fasolka super wyglada w środku klopsa :-)
OdpowiedzUsuń