wtorek, 2 sierpnia 2022

Klops z fasolą mung


Składniki :

  • 60 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 10 dag fasoli mung
  • 3 jajka
  • sól, pieprz czarny, papryka mielona ostra
  • duża cebula


Przygotowanie:
  1. Umytą fasolę namoczyć na noc w wodzie
  2. Odlać tę wodę w której fasola się moczyła, gotować do miękkości- trwa krótko
  3. Osączyć ugotowaną fasolę na sicie, lekko ugnieść
  4. Do mielonego mięsa dodać fasolę, roztrzepane jajka i przyprawy- wyrobić dokładnie
  5. Przełożyć do foremki wysmarowanej smalcem 
  6. Piec ok. 50 min. w temp. 190 *C

Tak wygląda namoczona fasola



                            Piekłam w foremce 25 x 11 cm

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię klops i często robię, ale z fasolą jeszcze nie próbowałam. Na pewno wykorzystam przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zjadło mój koment, a napisałam, że fasolka super wyglada w środku klopsa :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...