piątek, 30 września 2022

Marchewka kiszona

 Do kiszenia wybrałam niewielkie, dość cienkie marchewki.

Użyłam takich samych przypraw jak do kiszenia ogórków.



Składniki :

  • marchew
  • sól, kilka ząbków czosnku, gałązki kopru, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, chrzan

Przygotowanie:
  1. Marchew obrać ze skórki, umyć
  2. Przygotować zalewę,( 1 łyżka soli na 1 litr wody) do każdego słoja włożyć przyprawy, ucisnąć ciasno marchewki
  3. Wlać zalewę tak by marchewki były całkowicie zanurzone w wodzie, przykryć dekielkami. Słoje przykryć ściereczką na kilka dni i pozostawić w cieple
  4. Potem wynieść do chłodnej piwnicy.

Marchewkę po ukiszeniu starłam i przygotowałam tradycyjną surówkę z kiszoną kapustą, jabłkiem i oliwą. Dodałam tez ciut pieprzu i cukru.


Kto lubi kiszone ogórki to takie kiszone, chrupiące marchewki też mu będą smakować.

7 komentarzy:

  1. Marchewki jeszcze nie kisiłam. Dobry pomysł. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie kisiłam nigdy marchewki, zresztą w tym roku mam nędzne plony. Z kolei Martik, który ma klęskę urodzaju marchwi, mówi, że w Słowenii chyba nie ma tych pożytecznych bakterii, bo np. ogórki kiszone nie wychodzą jej takie, jak w domu :-(

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak myślisz, można marchewkę przekroić w słupki i takie włożyć do słoika czy muszą być w całości?

    OdpowiedzUsuń
  4. Aj aj aj potrzebuję odpowiedzi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nigdy nie słyszałam o takim przepisie

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiej marchewki to ja chyba nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...