sobota, 29 października 2022

Ciasto biszkoptowe ze śmietaną

 


Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 8 łyżek mąki 
  • 8 łyżek cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie:
  1. Białka ubić ze szczyptą soli i z cukrem który dodajemy stopniowo czyli nie na raz
  2. Dodajemy żółtka i ponownie ucieramy
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem, dosypujemy po łyżce i ucieramy
  4. Na koniec wlewamy ocet i ostrożnie całość mieszamy
  5. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C 
  6. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na pół
  7. Przekładamy jedną część do foremki ciut mniejszej niż piekło się ciasto 
  8. W czasie gdy piekło się ciasto przygotowujemy galaretki- rozpuszczamy w jednej szklance wody jeśli mamy takie na 1/2 l.
  9. Gdy galaretki są prawie że tężejące łączymy je poprzez ubijanie z 200 ml zimnej śmietany, każdą oddzielnie chyba,że robimy jeden kolor
  10. Przekrojoną warstwę spodnią biszkoptu nasączamy, smarujemy ulubionymi powidłami i wykładamy tężejącą śmietanę
  11. Przykrywamy drugim przekrojonym ciastem- nasączamy je i wykładamy drugą warstwę śmietany
  12. Zostawiłam ciut tężejących galaretek i udekorowałam nimi wierzch ciasta
Piekłam w foremce 
Dodatkowo:
  • 2 galaretki- u mnie cytrynowa i malinowa
  • 2 śmietany 30% po 200 ml
  • powidła owocowe
  • nasączenie z cytryny i cukru oraz wody
Moje uwagi:
jeśli galaretki stężeją nim połączycie je ze śmietanami zawsze można rozpuścić je w kąpieli wodnej i ponownie wystudzone użyć
Ciasto najlepiej jest piec w tortownicy, chodzi o to by tężejąca śmietana nie uciekła nam bokami w ciasto, a jeśli tak jak ja w foremce prostokątnej to trzeba bardzo uważać przy rozkładaniu śmietany czy przy zalewaniu wierzchu galaretką. Lepiej by były prawie stężałe.

 
                       Nawet o tej porze hortensje wyglądają nadzwyczaj pięknie.


                    A to "płonący"krzew azalii.

7 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, chętnie zrobię. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie przekładańce. Wygląda przepysznie, zapisuję przepis.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda obłędnie. Pozdrawiam serdecznie 🌺🥰🥰🥰

    OdpowiedzUsuń
  4. Przez te kolorki ciasto wygląda jakoś tak... radośnie? Podobałoby się mojej wnuczusi. I masz rację - pamiętam jak na początku kariery kulinarnej masę galaretkową miałam takimi zaciekami na spodzie :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczne ciasto. Pyszności!
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...