poniedziałek, 24 października 2022

Gruszki w occie

 W tym roku jest urodzaj owoców, warto może zrobić choć kilka słoiczków pysznych gruszek.

W czasie zimy swoim smakiem przypominać nam będą lato...


Składniki :

  • ok.1,5 kg twardych gruszek
  • 3/4 szklanki 10% octu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 szklanek wody
  • kilkanaście goździków
  • ewentualnie laska cynamonu

Przygotowanie:
  1. Umyte gruszki obrać cienko ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne
  2. Wkładać do wody lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, wtedy nie ściemnieją tak mocno- wszystkie na raz wyjąć z tej wody
  3. Ugotować zalewę z podanych składników i włożyć obrane i pokrojone gruszki
  4. Owoce gotować do "zeszklenia", ale tak by się nie rozleciały (dlatego do przetworu wybieramy twarde owoce )
  5. Do czystych słoiczków wkładamy ostrożnie połówki gruszek, a zalewę gotujemy i nią zalewamy gruszki
  6. Zakręcamy czystymi, suchymi dekielkami i już nie pasteryzujemy
  7. Słoje przykrywamy kocem i zostawiamy do ostygnięcia.

                       Skorzystałam z tego przepisu, dziękuję.

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...