W tym roku jest urodzaj owoców, warto może zrobić choć kilka słoiczków pysznych gruszek.
W czasie zimy swoim smakiem przypominać nam będą lato...
- ok.1,5 kg twardych gruszek
- 3/4 szklanki 10% octu
- 1 szklanka cukru
- 5 szklanek wody
- kilkanaście goździków
- ewentualnie laska cynamonu
Przygotowanie:
- Umyte gruszki obrać cienko ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne
- Wkładać do wody lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, wtedy nie ściemnieją tak mocno- wszystkie na raz wyjąć z tej wody
- Ugotować zalewę z podanych składników i włożyć obrane i pokrojone gruszki
- Owoce gotować do "zeszklenia", ale tak by się nie rozleciały (dlatego do przetworu wybieramy twarde owoce )
- Do czystych słoiczków wkładamy ostrożnie połówki gruszek, a zalewę gotujemy i nią zalewamy gruszki
- Zakręcamy czystymi, suchymi dekielkami i już nie pasteryzujemy
- Słoje przykrywamy kocem i zostawiamy do ostygnięcia.
Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że nie jadłam jeszcze takich gruszek.
OdpowiedzUsuńNie przypuszczałam, że można zrobić w ten sposób gruszki do słoików.
OdpowiedzUsuńNo proszę, a ja wczoraj robiłam Konferencje, tyle że w syropie :-D
OdpowiedzUsuńSmakowicie, bardzo lubię gruszki.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię gruszki w occie.
OdpowiedzUsuń