wtorek, 15 listopada 2022

Seler konserwowy

Skorzystałam z przepisu podanego na blogu u Marysi

Zalewa :

  • 7 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki soli



Przygotowanie:
  1. Ugotować zalewę z octem, cukrem i solą
  2. Do słoiczków włożyć poszatkowany seler, tak na 3/4 wysokości słoika
  3. Wlać zagotowaną zalewę, włożyć kilka ziaren pieprzu, zakręcić słoiczki
  4. Pasteryzować ok. 20-30 min.


Po osączeniu można podawać jako  dodatek do obiadu.
Jeśli dodamy kilka łyżek majonezu i coś jeszcze, to będzie samodzielną sałatką.

Zalewę zrobiłam z połowy składników, bo miałam mniej selera. Wyszło mi 7 średniej wielkości słoiczków.
W sklepie takie słoiczki z selerem widziałam za ponad 3 zł.
Warto zatem zrobić samemu:)

Moje uwagi:
Należy wpierw przygotować zalewę by starty seler w międzyczasie  nie ściemniał.
Marysia gotowała seler w zalewie, a ja gotowałam go dopiero po włożeniu do słoiczków. Też było dobrze, spróbowany i okazał się bardzo smaczny.


9 komentarzy:

  1. Wyszedł super i mam nadzieję , że smakuje. Jak znalazłam przepis to od tej pory robię co roku i dużo sadzę. Kiedyś kupowałam małe słoiczki w Lidlu i nie były tanie. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki za przepis ,czekalam na taki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie zapasy to prawdziwy skarb.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I znowu coś ciekawego Ulu
    Pozdrawiam ciepło, chociaż na dworze coraz zimniej

    OdpowiedzUsuń
  5. Urszulko, na imprezy u cioci zawsze robię sałatkę z selera konserwowego (bo jest przebojem wśród gości). Wielokrotnie się wkurzałam, kupiwszy zbyt kwaśny albo "bezsmakowy" seler w sklepie. Teraz już sobie zrobię sama (a mam dostęp do sklepu z ekologicznymi warzywami, bo niestety moje selery w tym roku z powodu suszy były wielkości gołębiego jaja :-D). Dzięki Tobie i pani Marysi za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, polecam bo jest w sam raz, wg mnie bardzo smaczny.
      A zdradź przepis to może więcej osób skorzysta z Twojej propozycji.

      Usuń
  6. zawsze kupuję, sama jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj nie, selera nie cierpię w takiej formie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...