piątek, 30 grudnia 2022

Pasta z bakłażana i awokado

 

Składniki :

  • 1 bakłażan
  • połowa awokado
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • dobry olej do smażenia


Przygotowanie:
  1. Umyty bakłażan pokroiłam w plasterki o grubości 1 cm i usmażyłam z obu stron na oleju, plastry osaczyłam na ręczniku papierowym
  2. Po wystudzeniu obrałam ze skórki
  3. Do blendera włożyłam bakłażan, rozdrobnione lekko awokado oraz plastry pomidora, sok z cytryny oraz do smaku pieprz i sól
  4. Wszystko zblendowałam.


Pasta może nie ma super wyglądu, ale jest naprawdę smaczna.
Byłaby mniej olejowa gdyby bakłażana upiec krótko w piekarniku.

Tę pastę robię często, ostatnim razem zrobiłam ją z pieczonym bakłażanem i dodałam ugotowane jajko.
Też była bardzo smaczna.

2 komentarze:

  1. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Ulu
    Ostatnio zastanawiałam się, czym urozmaicić śniadanie. Dziękuję za podpowiedź.
    U mnie trochę też kulinarnie, ale nie do końca:)))
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...