Składniki :
- 1 bakłażan
- połowa awokado
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- sól, pieprz, sok z cytryny
- dobry olej do smażenia
- Umyty bakłażan pokroiłam w plasterki o grubości 1 cm i usmażyłam z obu stron na oleju, plastry osaczyłam na ręczniku papierowym
- Po wystudzeniu obrałam ze skórki
- Do blendera włożyłam bakłażan, rozdrobnione lekko awokado oraz plastry pomidora, sok z cytryny oraz do smaku pieprz i sól
- Wszystko zblendowałam.
Pasta może nie ma super wyglądu, ale jest naprawdę smaczna.
Byłaby mniej olejowa gdyby bakłażana upiec krótko w piekarniku.
Tę pastę robię często, ostatnim razem zrobiłam ją z pieczonym bakłażanem i dodałam ugotowane jajko.
Też była bardzo smaczna.
Lubię takie nowinki kulinarne.
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku Ulu
OdpowiedzUsuńOstatnio zastanawiałam się, czym urozmaicić śniadanie. Dziękuję za podpowiedź.
U mnie trochę też kulinarnie, ale nie do końca:)))
Pozdrawiam serdecznie