Składniki :
- 1 szklanka krojonych pomidorów puszki
 - 1 dojrzały banan
 - 1/2 szklanki oleju roślinnego
 - 1/2 szklanki cukru trzcinowego
 
oraz
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
 - 1 i 1/2 łyżki dobrej przyprawy piernikowej
 - 1 łyżka kakao
 - 1 łyżeczka sody
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki soli
 
powidła do smarowania piernika i ewentualnie czekolada
Przygotowanie:
- W dość wysokim naczyniu zmiksować pomidory, banan, olej i cukier na gładką masę
 - Nagrzać piekarnik do 180*C
 - W dużej misce zmieszać pozostałe suche składniki tj. mąkę, kakao. sodę, sól, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia
 - Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką
 - Wymieszaną masę przełożyć do keksówki o wymiarach 33 x 27 cm lub do dwóch mniejszych, najlepiej nakładać masy do ok. połowy wysokości foremki
 - Piec przez ok. 45- 50 min.
 - Po ostygnięciu przekroić ciasto na pół i posmarować powidłami śliwkowymi
 - Polać ewentualnie roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, zmieszaną z łyżką lub dwiema dobrej, słodkiej śmietany.
 
Narobiłaś mi ochoty na to ciasto. Zdrowe pełne owoców.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i piernik wygląda świetnie. Dobrego roku Uleńko , pozdrawiam serdecznie ❄️❄️❄️❄️❄️
OdpowiedzUsuńNo jestem pod wrażeniem! Piernik na POMIDORACH! Wygląda zacnie, super!
OdpowiedzUsuńMarzyniu i jest całkiem smaczny, polecam, bo przepis b,prosty.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)