piątek, 6 stycznia 2023

Piernik na pomidorach z puszki

 


                                                przepis pochodzi stąd

Składniki :
  • 1 szklanka krojonych pomidorów  puszki
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego



oraz
  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 i 1/2 łyżki dobrej przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
powidła do smarowania piernika i ewentualnie czekolada


Przygotowanie:
  1. W dość wysokim naczyniu zmiksować pomidory, banan, olej i cukier na gładką masę
  2. Nagrzać piekarnik do 180*C
  3. W dużej misce zmieszać pozostałe suche składniki tj. mąkę, kakao. sodę, sól, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia
  4. Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką
  5. Wymieszaną masę przełożyć do keksówki o wymiarach 33 x 27 cm lub do dwóch mniejszych, najlepiej nakładać masy do ok. połowy wysokości foremki 
  6. Piec przez ok. 45- 50 min.
  7. Po ostygnięciu przekroić ciasto na pół i posmarować powidłami śliwkowymi
  8. Polać ewentualnie roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, zmieszaną z łyżką lub dwiema dobrej, słodkiej śmietany.

4 komentarze:

  1. Narobiłaś mi ochoty na to ciasto. Zdrowe pełne owoców.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis i piernik wygląda świetnie. Dobrego roku Uleńko , pozdrawiam serdecznie ❄️❄️❄️❄️❄️

    OdpowiedzUsuń
  3. No jestem pod wrażeniem! Piernik na POMIDORACH! Wygląda zacnie, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu i jest całkiem smaczny, polecam, bo przepis b,prosty.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...