Składniki :
- 1 szklanka krojonych pomidorów puszki
- 1 dojrzały banan
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
oraz
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 i 1/2 łyżki dobrej przyprawy piernikowej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
powidła do smarowania piernika i ewentualnie czekolada
Przygotowanie:
- W dość wysokim naczyniu zmiksować pomidory, banan, olej i cukier na gładką masę
- Nagrzać piekarnik do 180*C
- W dużej misce zmieszać pozostałe suche składniki tj. mąkę, kakao. sodę, sól, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia
- Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką
- Wymieszaną masę przełożyć do keksówki o wymiarach 33 x 27 cm lub do dwóch mniejszych, najlepiej nakładać masy do ok. połowy wysokości foremki
- Piec przez ok. 45- 50 min.
- Po ostygnięciu przekroić ciasto na pół i posmarować powidłami śliwkowymi
- Polać ewentualnie roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, zmieszaną z łyżką lub dwiema dobrej, słodkiej śmietany.
Narobiłaś mi ochoty na to ciasto. Zdrowe pełne owoców.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i piernik wygląda świetnie. Dobrego roku Uleńko , pozdrawiam serdecznie ❄️❄️❄️❄️❄️
OdpowiedzUsuńNo jestem pod wrażeniem! Piernik na POMIDORACH! Wygląda zacnie, super!
OdpowiedzUsuńMarzyniu i jest całkiem smaczny, polecam, bo przepis b,prosty.
UsuńPozdrawiam serdecznie:)