Składniki na masę serową:
- 1 kg sera- u mnie półtłusty z kostki
- 8 jaj
- 125 g masła - musi być miękkie
- 1 -2 budynie waniliowe, śmietankowe lub cytrynowe
- 2 płaskie szklanki cukru
Składniki na ciasto :
- 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500
- 1 jajko + 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
Przygotowanie:
- Bardzo zimne masło zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jajka proszek do pieczenia, cukier i śmietanę- szybko zagnieść najlepiej mokrymi rękoma
- Ciasto zawinąć i schować do lodówki na minimum 20 min. do schłodzenia
- W tym czasie zmielić ser
- Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki, upiec na lekko rumiano przez ok. 15-20 min.
- Do miski wybić żółtka, oddzielnie białka
- Do żółtek dodać cukier zachowując około 1/3 szklanki do ubicia z białkami
- Żółtka ubić dobrze z cukrem, dodać do tego miękkie masło- utrzeć
- Zmielony ser dodajemy po kilka łyżek i cały czas ucieramy
- Wsypujemy budyń- mieszamy
- Ubijamy białka na pianę dodając w trakcie pozostawiony cukier
- Sztywna pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie wkręcamy najlepiej drewnianą łyżką
- Na podpieczony spód wykładamy masę serową, wyrównujemy i pieczemy w temp. 180*C przez co najmniej 60 min.
Moje uwagi:
do upieczenia sernika niektórzy wykorzystują ser z wiaderka Mój ulubiony. Przepisem podzieliła się ze mną Alicja.
Z takiej ilości składników piec w dużej foremce tj.25 x 35 cm.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSernik na święta obowiązkowo musi być. Bardzo pyszna propozycja.
OdpowiedzUsuńserniczek na świeta musi być, domowy najlepszy:)
OdpowiedzUsuńIdealny! Maślany spód i puszysta masa serowa.
OdpowiedzUsuńPyszota🙂
Idealny! Maślany spód i puszysta masa serowa.
OdpowiedzUsuńPyszota🙂
Urszulko, sernik jest identyczny jak popisowy sernik mojej Babci (ale nie Broni, tylko tej "pańskiej", miastowej)! Do dziś mam w pamięci jego doskonały smak i właśnie TEN wygląd. A co do sałatki, to przepis jest bardzo znany - to ta z selerem, szynką (ja daję indyczą), serem żółtym, kukurydzą i ananasem. Mozna także dodać jajka. Wszystko kroi się w kosteczkę (no selera i kukurydzy nie :-D) i zaprawia sosem majonezowo - jogurtowym. Na pewno już taka robiłaś, bo jest bardzo smaczna, byleby seler nie był potwornie kwaśny ;-)
OdpowiedzUsuńMarzyniu, tak znam ten przepis.
OdpowiedzUsuńPatrzyłam wczoraj na ceny selera w słoiczku, no to warto samemu zrobić konserwowy i mieć swój zapas.
pozdrawiam serdecznie :)