niedziela, 4 grudnia 2022

Pyszny sernik na Święta

 Składniki na masę serową:

  • 1 kg  sera- u mnie półtłusty z kostki
  • 8 jaj
  • 125 g masła - musi być miękkie
  • 1 -2 budynie waniliowe, śmietankowe lub cytrynowe
  • 2 płaskie szklanki cukru



Składniki na ciasto :
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła

Przygotowanie:
  1. Bardzo zimne masło zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jajka proszek do pieczenia, cukier i śmietanę- szybko zagnieść najlepiej mokrymi rękoma
  2. Ciasto zawinąć i schować do lodówki na minimum 20 min. do schłodzenia
  3. W tym czasie zmielić ser
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki, upiec na lekko rumiano przez ok. 15-20 min.
  5. Do miski wybić żółtka, oddzielnie białka
  6. Do żółtek dodać cukier zachowując około 1/3 szklanki do ubicia z białkami
  7. Żółtka ubić dobrze z cukrem, dodać do tego miękkie masło- utrzeć
  8. Zmielony ser dodajemy po kilka łyżek i cały czas ucieramy
  9. Wsypujemy budyń- mieszamy
  10. Ubijamy białka na pianę dodając w trakcie pozostawiony cukier
  11. Sztywna pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie wkręcamy najlepiej drewnianą łyżką
  12. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, wyrównujemy i pieczemy w temp. 180*C przez co najmniej 60 min.
Moje uwagi:
do upieczenia sernika niektórzy wykorzystują ser z wiaderka Mój ulubiony. Przepisem podzieliła się ze mną Alicja.
Z takiej ilości składników piec w dużej foremce tj.25 x 35 cm.

7 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik na święta obowiązkowo musi być. Bardzo pyszna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
  3. serniczek na świeta musi być, domowy najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny! Maślany spód i puszysta masa serowa.
    Pyszota🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny! Maślany spód i puszysta masa serowa.
    Pyszota🙂

    OdpowiedzUsuń
  6. Urszulko, sernik jest identyczny jak popisowy sernik mojej Babci (ale nie Broni, tylko tej "pańskiej", miastowej)! Do dziś mam w pamięci jego doskonały smak i właśnie TEN wygląd. A co do sałatki, to przepis jest bardzo znany - to ta z selerem, szynką (ja daję indyczą), serem żółtym, kukurydzą i ananasem. Mozna także dodać jajka. Wszystko kroi się w kosteczkę (no selera i kukurydzy nie :-D) i zaprawia sosem majonezowo - jogurtowym. Na pewno już taka robiłaś, bo jest bardzo smaczna, byleby seler nie był potwornie kwaśny ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzyniu, tak znam ten przepis.
    Patrzyłam wczoraj na ceny selera w słoiczku, no to warto samemu zrobić konserwowy i mieć swój zapas.
    pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...