wtorek, 21 marca 2023

Pasta z ciecierzycy i kurczaka

 

Składniki :

  • 10 dag suchej ciecierzycy
  • 1 mały filet z kurczaka lub jeden duży pojedynczy
  • 4 ząbki z czosnku
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • sól, pieprz, woda


Przygotowanie:
  1. Namoczone i umyte wcześniej ziarno ciecierzycy ugotować,  mięso z kurczaka również ugotować w lekko posolonej wodzie
  2. Czosnek obrać
  3. Do blendera włożyć przestudzone mięso, ciecierzycę oraz czosnek i pomidory - zblendować
  4. Jeśli potrzeba dodać oleju od suszonych pomidorów oraz kilka łyżek wody w której gotowało się mięso
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem ewentualnie mieloną papryką ponownie wymieszać.

Pasta jest naprawdę smaczna i z powodzeniem może zastąpić tradycyjną wędlinę na chlebek :)
Jeśli na wierzch kanapki położymy zielony lub kiszony ogórek to całość jeszcze bardziej zyska na smaku...

4 komentarze:

  1. Chętnie wypróbuję, bo podobają mi się zarówno składniki, jak i połączenie.
    Pozdrawiam, Urszulko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciecierzycę bardzo lubię, dość często ją jadam.
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa pasta kanapkowa - chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...