Składniki :
- 10 dag suchej ciecierzycy
- 1 mały filet z kurczaka lub jeden duży pojedynczy
- 4 ząbki z czosnku
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- sól, pieprz, woda
Przygotowanie:
- Namoczone i umyte wcześniej ziarno ciecierzycy ugotować, mięso z kurczaka również ugotować w lekko posolonej wodzie
- Czosnek obrać
- Do blendera włożyć przestudzone mięso, ciecierzycę oraz czosnek i pomidory - zblendować
- Jeśli potrzeba dodać oleju od suszonych pomidorów oraz kilka łyżek wody w której gotowało się mięso
- Doprawić do smaku solą, pieprzem ewentualnie mieloną papryką ponownie wymieszać.
Pasta jest naprawdę smaczna i z powodzeniem może zastąpić tradycyjną wędlinę na chlebek :)
Jeśli na wierzch kanapki położymy zielony lub kiszony ogórek to całość jeszcze bardziej zyska na smaku...
Chętnie wypróbuję, bo podobają mi się zarówno składniki, jak i połączenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Urszulko.
Kolejne pyszne smarowanko :-)
OdpowiedzUsuńCiecierzycę bardzo lubię, dość często ją jadam.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Bardzo ciekawa pasta kanapkowa - chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuń