Na ciasto:
- 2 szklanki mąki typ 500
- 1 żółtko plus 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe masło - 200 g
Masa serowa:
- Ser w wiaderku Mój Ulubiony 1 kg plus 200 g- małe opakowanie
- 8 żółtek
- 1 duży budyń śmietankowy lub 2 małe
- 150 g masła
- 2 szklanki cukru, 3/4 tej objętości dodajemy do żółtek, resztę podczas ubijania białek
Przygotowanie:
- Zimne masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać resztę składników, wyrobić
- Włożyć do lodówki by się schłodziło, wysmarować blaszkę tłuszczem i schłodzonym ciastem wyłożyć formę, zapiec na złoty kolor
- Żółtka ucieram z cukrem ( 3/4 szklanki ), dodaję miękkie masło- ucieram
- Dodaję po kilka łyżek sera, ucieram, wsypuję budyń- ucieram
- Ubijam białka na pianę z pozostałym cukrem, dodaję delikatnie do masy serowej i mieszam
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C na godzinę, a nawet ciut dłużej, po upieczeniu pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia.
Moje uwagi:
Składników na samo ciasto jest tak naprawdę na 2 serniki, no chyba że zdecydujemy się na zrobienie kruszonki. Nadmiar ciasta można zamrozić i wykorzystać przy ponownym pieczeniu sernika.
A podzielić składniki na 2 jest raczej trudne...ale oczywiście możliwe :)
Forma 40 x 25 cm
Chętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńO tak, to tradycyjny świąteczny sernik, z ciastem i - jak widać - z rodzynkami :-) Najlepsze życzenia świąteczne, kochana Urszulko!
OdpowiedzUsuńPychota !!!
OdpowiedzUsuńPoproszę o wymiary blaszki lub tortownicy 🙂
OdpowiedzUsuńDuża, tradycyjna forma tj. 40 x 25 cm
UsuńUwielbiam serniki. Może kiedyś wypróbuję ten przepis. Zdrowych, spokojnych i radosnych świąt wielkanocnych dla Ciebie Ulko i dla Twoich bliskich.
OdpowiedzUsuń