piątek, 7 kwietnia 2023

Sernik wg Ali

 Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki typ 500 
  • 1 żółtko plus 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe masło - 200 g


Masa serowa:
  • Ser w wiaderku Mój Ulubiony 1 kg plus 200 g- małe opakowanie
  • 8 żółtek
  • 1 duży budyń śmietankowy lub 2 małe
  • 150 g masła
  • 2 szklanki cukru, 3/4 tej objętości dodajemy do żółtek, resztę podczas ubijania białek
Przygotowanie:
  1. Zimne masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać resztę składników, wyrobić
  2. Włożyć do lodówki by się schłodziło, wysmarować blaszkę tłuszczem i schłodzonym ciastem wyłożyć formę, zapiec na złoty kolor
  3. Żółtka ucieram z cukrem ( 3/4 szklanki ), dodaję miękkie masło- ucieram
  4. Dodaję po kilka łyżek sera, ucieram, wsypuję budyń- ucieram
  5. Ubijam białka na pianę z pozostałym cukrem, dodaję delikatnie do masy serowej i mieszam
  6. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C na godzinę, a nawet ciut dłużej, po upieczeniu pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia.

                                                Przepis dostałam od mojej kuzynki Alicji.

Moje uwagi:
Składników na samo ciasto jest tak naprawdę na 2 serniki, no chyba że zdecydujemy się na zrobienie kruszonki. Nadmiar ciasta można zamrozić i wykorzystać przy ponownym pieczeniu sernika.
A podzielić składniki na 2 jest raczej trudne...ale oczywiście możliwe :)
Forma 40 x 25 cm

6 komentarzy:

  1. Chętnie skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, to tradycyjny świąteczny sernik, z ciastem i - jak widać - z rodzynkami :-) Najlepsze życzenia świąteczne, kochana Urszulko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę o wymiary blaszki lub tortownicy 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki. Może kiedyś wypróbuję ten przepis. Zdrowych, spokojnych i radosnych świąt wielkanocnych dla Ciebie Ulko i dla Twoich bliskich.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...