czwartek, 6 kwietnia 2023

Kotleciki drobiowe siekane z pieczarkami

 


Składniki :

  • 70 dag mięsa z drobiu - filet z piersi
  • 30 dag pieczarek
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • 4 ząbki czosnku, cebula
  • 3 łyżki maki pszennej lub ziemniaczanej
  • sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
  • 3 jajka


Przygotowanie:
  1. Umyte i osuszone filety posiekać dość drobno
  2. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, tak samo ser żółty
  3. Obraną cebulę pokroić drobno w kostkę
  4. Mięso, pieczarki, cebulę oraz ser połączyć, dodać jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz - wymieszać
  5. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem kłaść łyżką zgrabne placuszki
  6. Smażyć do zarumienia z obu stron
  7. Można podawać tylko z ulubioną surówką bez ziemniaków.

Te kotleciki najlepiej smażyły mi się na patelni teflonowej, na stalowej z grubym dnem przywierały i trudno było mi je oderwać. 

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...