Składniki :
- ok. 1/2 l mleka
- 1 jajko
- 3 kopiaste łyżki mąki z ciecierzycy
- szczypta soli
- łyżka oleju do ciasta
- 6 łyżek mąki pszennej
Przygotowanie:
- Do odmierzonego mleka dodać mąkę pszenną i mąkę z ciecierzycy
- Wbić jajko, posolić, dodać olej- dokładnie wymieszać, pozostawić ciasto na kilka minut, by odpoczęło
- Smażyć na patelni ( najlepiej na takiej do naleśników) na rumiano z obu stron
Można podać z cukrem pudrem, będą smakować również z powidłami lub białym serem.
W moim ogrodzie- sezon na naparstnice
Takich naleśników jeszcze nie jadłam. Ciekawe.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, mąki z ciecierzycy jeszcze nigdy nie używałam, do żadnej potrawy.
OdpowiedzUsuńNaparstnice przecudne, uwielbiam te kwiaty, w tym roku pokazała się u mnie jedna roślinka, nasionko pewnie przywędrowało z wiatrem i bardzo mnie ucieszyła, Nie ścinam po kwitnieniu, mam nadzieję, że się rozsieje. Kiedyś, lata temu sadziłam, ale znikły.
Pozdrawiam serdecznie, Agness:)