Składniki :
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie
- 750 ml mleka
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 kg gruszek ( u mnie 4 duże )- obrać i pokroić w kawałki mniejsze niż ćwiartki
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać ( odłożyć białka)
- Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać do masy jajeczno- cukrowej- ucierać
- Ugotować budyń i trochę wystudzić
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać ją do masy jajeczno-mączno-cukrowej ostrożnie wkręcając je do całości (najlepiej łyżką drewnianą)
- Foremkę o wymiarach 23 x 25 cm wyłożyłam papierem do pieczenia
- Na dno wyłożyłam połowę masy, na to ułożyłam gruszki, potem budyń i na wierzchu resztę masy
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180*C prze 50 min.
Moje uwagi:
- Budyń zaraz po ugotowaniu był bardzo gorący, następnym razem ciut go wystudzę, ciasto które wylewałam na wierzch trochę się rozpływało od gorącego budyniu, ale nie ucierpiało zbytnio na tym :)
- gruszki można pokroić jeszcze drobniej niż ja to zrobiłam
skorzystałam z przepisu z tego bloga - Kuchenne fascynacje
Ciasto wygląda naprawdę pysznie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Agness:)
Aż się uśmiechnęłam, jak zobaczyłam takie ciacho w takim anturażu :-) No i chciałabym mieć nie tylko ciasto, ale i takie talerzyki :-*
OdpowiedzUsuńZ gruszkami nigdy nie robiłam. Ciacho wygląda pysznie. Pozdrawiam serdecznie 🌺🌺🌺
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
ah jak ja kocham gruszki, tego ciacha bym spróbowała do herbatki
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda to ciasto, bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis. Robiłam podobne z jabłkami.
Pozdrawiam
Piękne :) Idealne na Wielkanoc.
OdpowiedzUsuńFIFA esports live