Składniki :
- 3 figi
- ok. 20 dag różowego winogrona
- duża gruszka
- słoiczek czarnych oliwek
- opakowanie "młodych liści"
- średniej wielkości granat
- ewentualnie mała mandarynka
- garść ziaren słonecznika
- Figi, granat, gruszkę obrałam, umyte winogrona pokroiłam na połówki, figi w niezbyt cienkie plasterki
- Oliwki osączyłam z zalewy, ziarno słonecznika uprażyłam na suchej patelni często patelnią potrząsając by się zbyt nie przypiekły
- Obraną gruszkę pokroiłam na małe kawałki i skropiłam lekko sokiem z cytryny, by gruszka nie ściemniła
- Część liści ( były tam: rukola, szpinak, roszponka, burak) rozłożyłam w salaterce i na nich układałam kolejno składniki sałatki (ułożyłam 3 warstwy)
- Posypałam uprażonym ziarnem
- Tuż przed podaniem na stół polałam sosem przygotowanym z soku z cytryny, oleju, miodu i niewielkiej ilości musztardy- wymieszałam.
Nietypowa sałatka. Lubię odkrywać różne smaki i połączenia. Pozdrawiam serdecznie 🌺🌺🌺
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie ten przepis bo sałatka wygląda rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego! Warto wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam :)
Wow! Ależ pomysłowa sałatka, chętnie bym skosztowała 🙂
OdpowiedzUsuńOho, ho, Ula... figa, granat... gdzie ja w Giesie na wsi znajdę składniki do takich pyszności?
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie: gruszka i figa :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie sałatki, bo i owoce i liście roszponki i ziarna słonecznika.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Sałatka prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Wygląda naprawdę pysznie! Na pewno spróbuję i ja! Pozdrawiam Kuchnia i styl
OdpowiedzUsuńJuż jestem głodna
OdpowiedzUsuńPozdrawiam słonecznym środkiem października
Śliczne te dzwo !!! Życzę miłego weekendu !!! Pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńមូលដ្ឋានគ្រឹះបាការ៉ាត់អនឡាញ