piątek, 8 grudnia 2023

Śledzie w zalewie pomidorowej

 


Składniki :

  • 4 świeże wypatroszone śledzie
  • cebula
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • cukier ok. 5 łyżeczek ( wg swojego smaku)
  • sól, liść laurowy, olej
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego, mąka
  • 500 ml wody plus 50 ml octu 10 %



Przygotowanie:
  1. Płaty śledzia przekroić wzdłuż kręgosłupa i pokroić na małe kawałki
  2. Każdy kawałek lekko posolić , obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju
  3. Z wody, octu ugotować zalewę dodając pieprz, ziele, liść, cukier
  4. Dodać pokrojoną cebulę, sparzyć w zalewie, dodać koncentrat i dokładnie wymieszać
  5. Do słoja wkładać usmażone kawałki śledzia, zalać przygotowaną zalewą
  6. Spożywać dopiero na drugi dzień :)


5 komentarzy:

  1. Jak ja lubię ten przedświąteczny festiwal śledzi w stu pysznych odsłonach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka szkoda, że u nas nie ma świeżych śledzi. Twoje wyglądają tak smakowicie. Jak tylko będę w pobliskim miasteczku z pewnością je kupię i wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobną zalewę ale dla matiasów i duuuużo cebulki 😉

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam śledzie, ten przepis wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śledzie w zalewie prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...