Składniki:
- ok. 70 dag ugotowanego mięsa z kaczki
- ok. surowego boczku
- duża cebula
- kilka suszonych grzybów
- 3 jajka
- ok. 5 łyżek kaszy manny
- sól, pieprz, majeranek, papryka ostra
Przygotowanie:
- Ugotowane mięso z kaczki oraz surowy boczek zmielić
- Dodać jajka, kaszę mannę, przesmażoną, wpierw pokrojoną na drobno cebulę oraz rozkruszone grzyby oraz przyprawy, doprawić do swojego smaku- wyrobić najlepiej ręką by składniki dobrze sie połączyły
- Piekłam w foremce 34x12 cm w temp. 180*C przez ok. 45 min.
Mięso z kaczki było wpierw ugotowane z dodatkami warzywnymi w rosole.
Do klopsa można dodać również warzywa z rosołu np. marchew, pietruszką i również je zmielić
Jeśli mięso po połączeniu wszystkich składników będzie za suche można dodać kilka łyżek rosołu.
Myślę, że taką pieczeń można przygotować na nadchodzące Święta.
Dziękuję za przepis. Mam w zamrażarce kaczora i mogę to zrobić. Pozdrawiam serdecznie 🪻🙂☺️
OdpowiedzUsuńU mnie kaczka cała zjedzona, ale zapiszę na przyszłość no mega zacny przepis! Taki smakowity że głodna się zrobiłam 🙂
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam kaczki, a przecież lubię...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bielą zimy za oknem
No proszę, z kaczuszki, mniam! Niestety, my jak mamy skrzydełka z kaczki w rosole, to je obgryzamy do czysta i nic na pasztet nie zostaje :-(
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mięsne zapiekańce.
OdpowiedzUsuń