poniedziałek, 8 stycznia 2024

Kotlety z fasoli mung

Składniki :
  • ok.30 dag zmielonego mięsa wcześniej ugotowanego ( u mnie udko z kaczki z rosołu)
  • ok. 30 dag fasoli mung
  • ok.15 dag ugotowanych zmielonych ziemniaków
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, 1 duża cebula
  • tłuszcz do smażenia, tarta bułka


Przygotowanie:
  1. Dzień przed zrobieniem kotletów namaczamy fasolę, (bez namaczania nie dałoby rady jej ugotować) a dnia następnego dopiero mielimy po krótkim gotowaniu
  2. Jeśli dysponujemy mięsem z rosołu to też je zmielimy razem z fasolą
  3. Podobnie z ziemniakami ( u mnie zostało kilka z dnia poprzedniego, a zawsze szkoda wyrzucić :)
  4. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć z pokrojonym drobno czosnkiem, wbić rozmącone jajka, doprawić przyprawami, jeśli trzeba, bo masa za rzadka dodać łyżkę dwie bułki tartej wyrobić
  5. Gdy składniki połączą się, chwile odczekujemy i zabieramy się za formowanie niewielkich kotletów
  6. Obtaczamy je w bułce i smażymy na rumiano z obu stron.
Koszt takich kotletów nie był duży, a sporo mi wyszło, było czym dzielić :)
Do tego tylko ulubiona sałatka czy surówka i mamy niezły obiad.

3 komentarze:

  1. Super! Niewielkim kosztem wyszła Ci zapewne fura pysznych, zdrowszych niż samo mięso sznycelków! I nic się nie zmarnowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł. Wszystkiego po trochu 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście bardzo ciekawy przepis.
    Pozdrawiam ciepło i dobre słowo przesyłam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...