Składniki :
- 600 g mięsa gotowanego z rosołu (u mnie wołowina, drób i wieprzowina- golonka)
- 100 g ugotowanej soczewicy
- 2 gotowane jajka plus 2 surowe
- 1 cebula, ugotowana marchew w rosole
- przyprawy: pieprz czarny, papryka mielona wędzona, papryka mielona słodka,sól, kminek mielony
Przygotowanie:
- Mięso, soczewicę, marchew i ugotowane jajka zmielić- wymieszać
- Do masy dodać surowe, rozmieszane jajka, przesmażoną, a wpierw drobno pokrojoną cebulę
- Dodać przyprawy, ponownie dobrze wymieszać, jeśli masa za sucha dodać rosołu w którym gotowało się mięso, w ostateczności kilka łyżek wody
- Przełożyć do natłuszczonej foremki, u mnie 24 x 12 cm
- Piekłam ok. 40 min. w temperaturze 180 C*
Jak dla mnie był to sposób na zagospodarowanie mięsa którego nie zawsze jest komu zjeść...
A kanapka z tym mięsem oraz ogórkiem czy keczupem zawsze znajdzie amatora.
Pasztet to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Z soczewicą nigdy nie robiłam , warto spróbować. Pozdrawiam serdecznie 🌷🌷🌷🌷🌷🌷🌷
OdpowiedzUsuńTo też mój pierwszy taki "wyczyn", ale lubię eksperymentować, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńUla, Ty jesteś mistrzynią oszczędnej, a smacznej kuchni!
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzyniu, staram się niczego nie zmarnować, pozdrawiam Cię serdecznie:) :)
UsuńWitaj niedzielnie
OdpowiedzUsuńJuż zrobiłam się głodna...
Pozdrawiam końcówką lutego
Też raz na jakiś czas robię taką pieczeń, ale z soczewicą jeszcze nie. Twoja propozycja mnie zachwyciła! Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Fajny pomysł zwłaszcza dla osób nie przepadają za miesem z rosołu
OdpowiedzUsuń