Przepis miałam od dawna w zeszycie wycięty przed laty z jakiegoś czasopisma.
Wreszcie doczekał się realizacji, chce powiedzieć, że przygotowanie ciasta jest pracochłonne, ale jak już się zebrałam to i upiekłam...
Odważony mak przepłukać i namoczyć w garnku najlepiej na całą noc.
Dnia następnego odlać wodę przez gęste sito, wlać świeżej wody pół na pół z mlekiem i krótko zagotować.
Ponownie odlać płyn i wystudzić.
Po wystudzeniu zmielić mak dwukrotnie;
- utrzeć żółtka z cukrem, dodać do tego rozkruszone drożdże- wymieszać, białka ubić na pianę
- do zmielonego maku dodać żółtka z cukrem i pianę z białek- wymieszać
Masa makowa:
- 300 g maku
- 150 g cukru
- 2 jajko
- ok.10 g świeżych drożdży
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 50 g mąki kukurydzianej
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzeć z cukrem, w trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku
- Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej do masy jajeczno- cukrowej
- Pozostawione białka ubić na pianę, dodać do całości- delikatnie wymieszać
- Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki włożyć część ciasta, potem masę makową i na wierzch resztę ciasta
- Piec w piekarniku w temp. 180 *C przez ok.1 godz. do suchego patyczka
- Po ostygnięciu polałam gotową polewą czekoladową.
Piekłam w foremce 30 x 12 cm
W moim ogrodzie
Pyszne ciasto. :)
OdpowiedzUsuńInna wersja i na pewno pyszna. Wesołych Świąt Uleńko 🐤🐤🐤🐤
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, ale mam pokusę na szybką masę z puszki???? Błogosławionych Świąt.
OdpowiedzUsuńBasiu może sie sprawdzić.
UsuńAleż pięknie i smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuń